• 瀏覽: 51,804
  • 回覆: 95
+9
【Now新聞台】內地放寬防疫措施,除養老院、醫療機構等地方,其他場所不再查核健康碼。被問到香港是否可以參考,醫務衞生局副局長李夏茵指不要與其他地方作直接比較,若本港疫情放緩,有空間調整防疫措施。

【Now新聞台】內地放寬防疫措施,除養老院、醫療機構等地方,其他場所不再查核健康碼。被問到香港是否可以參考,醫務衞生局副局長李夏茵指不要與其他地方作直接比較,若本港疫情放緩,有空間調整防疫措施。

李夏茵:「每個地方都有自己不同的壓力點,醫療系統承受能力、社會層面上的壓力,瓶頸在哪,我們都不同,每個地方防疫屏障也不同,所以直接比較,看法會不全面及不中肯,但我也很贊成別人的防疫政策,我們也可以參考。現時疫情還在向上升階段,這刻要放寬並不是我們首選,不過疫情再放緩,有空間再調整。」

即日起,年滿18歲市民可以預約復必泰二價疫苗作為第三針,亦可以即場向工作人員要求改打二價疫苗。李夏茵指,復必泰初代疫苗或科興疫苗對防重症及防死亡有效,市民可以自行選擇。

內地都唔查健康碼啦,安心出行要幾時廢左佢?仲有黃紅碼!

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=500253

而家數字急升就有

越升越減,

連呀爺都開到口要放寬 人地又無強制口罩令,又唔駛掃碼,幾自由
已經足足3年了,全世界唯一仲要堅持強制帶口罩強制掃碼的地方得返香港,傲視全世界

足足3年了,呢份堅持同毅力真係唔講得笑 真驕傲呢 真暖心呢 很為老百姓健康著想呢
幸福感滿滿呢
連中國台灣北韓都唔駛強制帶口罩強制掃碼,足足3年了,連中國都開放放寬晒唔玩了,3年了,全世界剩返香港自己一個仲繼續強制口罩強制掃碼,香港又贏

香港病情比國內嚴重,一國兩制下自己作主加強防疫是負責任決定。

引用:
原帖由 dulinomo 於 2022-12-9 13:42 發表
越升越減,
當然啦,要與外國世界接軌

以前就話要跟阿爺清零,而家阿爺都知自己過度防疫面對返現實,你班人仲係度講大話呃大家,白色恐怖,同空氣鬥智鬥勇,真係智障

唔好放啦封一世啦~我都想班本地旅遊業同零售業仲可以捱幾耐個個去哂日韓泰旅遊送錢比人洗香港果班就。。。

李夏茵講嘢幾得,好過盧局長

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-12-9 10:00 發表

【Now新聞台】內地放寬防疫措施,除 ...
中央都話重症低於流感呀,仲唔放寬口罩令?

人地大陸都冇迫人戶外都要戴口罩!

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-12-9 13:48 發表
連呀爺都開到口要放寬 人地又無強制口罩令,又唔駛掃碼,幾自由
已經足足3年了,全世界唯一仲要堅持強制帶口罩強制掃碼的地方得返香港,傲視全世界

足足3年了,呢份堅持同毅力真係唔講得笑 真驕傲呢 真暖心呢 很為老百姓健康著想呢
幸福感滿滿呢 :fst ...
帶口罩呢個policy可以起室內或公共交通工具保留。其他全取消。

可唔可以先解放胸圍?而家興。

「安心出行」對舒緩疫情毫無用處, 廢之!!

向上放緩????

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-12-9 13:48 發表

幸福感滿滿呢 :fst ...
記住了,你是你健康的第一責任人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]