• 瀏覽: 17,803
  • 回覆: 128
《施政報告》提出全面檢視現行環境衞生法例...

罰$6000都好似差左小小, 罰夠$8000- $10000就差不多。

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/港聞/3174307/

workable 

「垃圾蟲」最應加強捉係果D隨地掉煙頭既煙民!

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-12-7 09:20 發表
「垃圾蟲」最應加強捉係果D隨地掉煙頭既煙民!
最好笑就係有垃圾會議員話增幅會令市民反感。唔該呢的所謂議員用下腦, 如果個市民係奉公守法, 唔周圍掉垃圾, 怕乜會被罰? 唔通因為市民反感, 就唔使去執法?

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-7 09:40 發表

最好笑就係有垃圾會議員話增幅會令市民反感。唔該呢的所謂議員用下腦, 如果個市民係奉公守法, 唔周圍掉垃圾, 怕乜會被罰? 唔通因為市民反感, 就唔使去執法?
再加多倍就差不多

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-7 09:40 發表

同意。
最好當然係加強罰款和嚴正執法捉垃圾蟲

食環班懶蟲,你比權佢去充公,他們有法不執,冇呢班食環垃圾乎

應該幾何級數上,即係第一次捉到就罰3000,第二次就6000,第三次就9000,第四次就12000........,仲要係終身計算,唔會話幾耐冇丟垃圾就可以減免,冇錢罰就判「掃街服務令」,掃乾淨香港d街道佢!

罰錢冇用㗎 坐監先有用

提示: 違規內容已被屏蔽
成日見到有人掉煙頭
從未見過係街有人發告票
食環d員工返工做乜
心照

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-7 09:07 發表
《施政報告》提出全面檢視現行環境衞生法例...

罰$6000都好似差左小小, 罰夠$8000- $10000就差不多。

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/港聞/3174307/
咁多年冇加價追返通漲

引用:
原帖由 天生夜筍盤 於 2022-12-7 10:33 發表
罰錢冇用㗎 坐監先有用
如果真係可以捉返十個八個去坐監, 我諗條街即刻暢通晒, 絕對讚成。

無良政客,選你來干那 

6000元當交管理費

主題標籤 #施政報告
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]