• 瀏覽: 6,633
  • 回覆: 21
渣打國泰萬事達卡(前渣打Asia Miles萬事達卡)出現大量客戶被盜用簽帳事件,今日(7日)《香港01》接獲至少6名苦主投訴,他們均表示在最近數日,

渣打國泰萬事達卡(前渣打Asia Miles萬事達卡)出現大量客戶被盜用簽帳事件,今日(7日)《香港01》接獲至少6名苦主投訴,他們均表示在最近數日,信用卡被人盜用簽帳,但打熱線截卡無人接聽。

點解忽然問有咁多客戶信用咭會被盜用?
係咪揸斗定master裡頭有人偷咗客戶資料定被人hack?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/844554/渣打國泰萬事達卡大規模被盜用-渣打教用sc-mobile即時鎖卡

E+d銀行慳水得好少CS去聽電話, 結果咪打極唔通囉

銀行戶口有數目出入,自動發個 sms通知唔使死呀!!

引用:
原帖由 土星省 於 2022-12-8 00:13 發表
中銀就有

引用:
原帖由 土星省 於 8-12-2022 12:13 AM 發表
==========
客戶是收到過數的SMS,不過打不通CS去通知有問題過數,客戶是怕銀行當失卡三小時內由客戶負責來處理事件.
而家太多同類CASES,銀行承諾客戶一個月內有問題已入帳都受處理..

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-7 23:48 發表
E+d銀行慳水得好少CS去聽電話, 結果咪打極唔通囉
我試過聽半小時音樂,最後放棄

信用咭要game over

cx執撚左佢啦

英國佬有乜好嘢?

揸兜電話熱線時常都係聽音樂

好彩冇渣打卡

引用:
原帖由 CS601P 於 2022-12-8 00:23 發表

==========
客戶是收到過數的SMS,不過打不通CS去通知有問題過數,客戶是怕銀行當失卡三小時內由客戶負責來處理事件.
而家太多同類CASES,銀行承諾客戶一個月內有問題已入帳都受處理..
收到第一個訊息,就要即刻停止咭服務,再通知銀行有問題,銀行冇可能唔處理。
最好以後綱上購物比錢時多一個認證程序。

引用:
原帖由 土星省 於 8-12-2022 01:12 AM 發表

收到第一個訊息,就要即刻停止咭服務,再通知銀行有問題,銀行冇可能唔處理。
最好以後綱上購物比錢時多一個認證程序。
=============
今次事件是很多個細銀碼的美金過數在晚上發生,加上同時很多同類CASES,
明顯外國黑客睇準銀行系統對小額購物的漏洞,責任不在客戶,銀行會揹起一切損失.

引用:
原帖由 快思飛 於 2022-12-8 00:47 發表
英國佬有乜好嘢?
根本就唔係英國公司嚟

我自己做銀行但從來無信用卡, 自己保安足夠係無用, 出面d幫你look卡d商舖從來唔會亦完全不需責任的求其幫客人過數已經嚇死我, 到依家科技發達到黑客偷data, 之後卡中心只是一句此筆是經過密碼正常途徑用款, 你已無得再追究

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]