• 瀏覽: 25,524
  • 回覆: 210
+8
香港紅十字會輸血服務中心發言人表示,目前中心血庫存量已下降至極低水平,僅餘3日存量。連日天氣寒冷,導致血液收集量嚴重不足,公立醫院服務等需求極為殷切,對血液需求不斷上升。 中心呼籲市民盡快捐血補充血庫,讓病友得到適切輸血治療。發言人表示,聖誕及元旦假期期間,大部分捐血站照常服務。 中心同時宣布,由明...

近年經常都話唔夠人捐血,實際對病人影響有幾大?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1680656-20221220.htm?spTabChangeable=0

陳淑莊: 市民支持便支持, 我可以繼續反對囉.
黃十字會
哈哈

引用:
原帖由 skyeyes 於 2022-12-20 15:35 發表
黃十字會
哈哈
所以冇人去捐血?

黃十字會,黃抽血員,人見人怕

黃十字會,不了!
唔想比人粗暴對待呀,一陣比人篤到成手都係血窿

點解衹係黃十字話唔夠血?
醫院又無話唔夠既?

引用:
原帖由 onnam 於 2022-12-20 15:33 發表
香港紅十字會輸血服務中心發言人表示,目前中心血庫存量已下降至極低水平,僅餘3日存量。連日天氣寒冷,導致血液收集量嚴重不足,公立醫院服務等需求極為殷切,對血液需求不斷上升。 中心呼籲市民盡快捐血補充血庫,讓病友得到適切輸血治療。發言人表示,聖誕及元旦假期期間,大部分捐血站照常服務。 中心同時宣布,由明...

近年經常都話唔夠人捐血,實際對病人影響有幾大?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1680656-20221220.htm?spTabChangeable=0
講師呂炳權話香港紅十字會啲血會賣俾大陸,搞到好多真香港人唔敢去捐血….

黃十字會,太恐怖了,我珍惜自己生命,唔會去,叫二百萬+1 人去啦。

引用:
原帖由 onnam 於 2022-12-20 15:38 發表

所以冇人去捐血?
最多去捐血羣組多是,紀律部隊,愛港機構組團,黃十字會人地去捐血,佢就運用職務,濫用私刑,唔痛唔打,專整痛人,邊有人敢去捐血!

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2022-12-20 15:43 發表

最多去捐血羣組多是,紀律部隊,愛港機構組團,黃十字會人地去捐血,佢就運用職務,濫用私刑,唔痛唔打,專整痛人,邊有人敢去捐血!
原來係咁,所以依家愛港機構同紀律部隊都唔去捐血。

國安震懾,收監的收監,還分顏色? 明天去捐, 大包怕頭暈,只捐細包。

隔一個月講一次, 佢到底煩唔煩?? 次次都話仲有幾日就乾塘

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2022-12-20 15:43 發表

黃十字會咁需要血, 應該去監倉叫手足募捐支持一下

無間道三年又三年,黃十字三日又三日,搵啲新意好冇?

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2022-12-20 15:43 發表

講師呂炳權話香港紅十字會啲血會賣俾大陸,搞到好多真香港人唔敢去捐血….
呢單野印象深刻,最好笑係呂炳權都話自己無證據,只係純粹靠估
另外好多人搞錯既係,有人出事唔係一人一包血就可以救到,所以血庫會經常有唔夠存量既問題 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]