• 瀏覽: 3,508
  • 回覆: 23
港人疫下生活復常,人生大事之一的結婚宗數亦回升。結婚資訊平台「生活易」於9月至11月訪問1,226名於今年至2024年間

請飲,但又強制人哋比幾多人情,感覺真係怪,1500我可以食高級豪華自動晚餐。

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1128_00822_001.html

垃圾議員是筍工,
點下人數又夠鐘,
搏到流會早收工,
月薪十萬真輕鬆,
還有年津三百萬,
任滿酬金六十萬,
嘻嘻哈哈變富翁.
唔like就米去,螺泥講

一個紅館show+晚餐,另一個婚宴show+晚餐,都係1500,會揀去邊處?

引用:
原帖由 OL公主 於 2022-11-28 23:01 發表
港人疫下生活復常,人生大事之一的結婚宗數亦回升。結婚資訊平台「生活易」於9月至11月訪問1,226名於今年至2024年間

請飲,但又強制人哋比幾多人情, ...
話知你邊度攞,朋友請飲我只封1000

千五我唔去啦,佢地都on9,你結婚呀依家,關人撚事咩

而家都唔興擺酒的了。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-11-28 23:08 發表
唔like就米去,螺泥講
唔去都要比錢呀,有個舊同事返黎派貼,我講唔去,佢既然同我講,甘唔去我唔預你位,不過你唔去封300人情比我就得喇!
雖然用開完笑語氣,但佢其實係認真。
當然我冇封比佢,因為做同事只係做咗5個幾月!

引用:
原帖由 OL公主 於 28-11-2022 23:23 發表

唔去都要比錢呀,有個舊同事返黎派貼,我講唔去,佢既然同我講,甘唔去我唔預你位,不過你唔去封300人情比我就得喇!
比得起幾舊就比,唔比都冇問題吹你唔漲,有D人比1舊拖埋條女去

引用:
原帖由 montejo 於 2022-11-28 23:10 發表

話知你邊度攞,朋友請飲我只封1000
我出席真係唔分酒店家酒樓定婚宴場地!
我按交情比人情(近親既表堂兄弟姐妹)就2000至5000,遠親就1000至2000
比較好既朋友2000
一搬朋友1000
同事800(最好唔好請我,我800都唔想比)

引用:
原帖由 fathoz 於 2022-11-28 23:11 發表
千五我唔去啦,佢地都on9,你結婚呀依家,關人撚事咩
最憎人強制他人幫佢婚禮埋單

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-11-28 23:12 發表
而家都唔興擺酒的了。
我結婚就只請近親既親戚,擺2圍大家食餐飯,唔想周圍派貼,其實好多人都唔想收

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-11-28 23:26 發表

比得起幾舊就比,唔比都冇問題吹你唔漲,有D人比1舊拖埋條女去
我比得起,但冇任何交情,我幾百都唔想比。

咩叫企硬?欠咗佢地?

引用:
原帖由 OL公主 於 2022-11-28 23:23 發表

封301比佢啦!

引用:
原帖由 OL公主 於 2022-11-28 23:23 發表

都已經係舊同事,唔去就唔去。

經驗話俾你知,就算你去唔去,有冇做人情,之後都唔會再聯絡。所以,可以慳返個幾百蚊或者千幾蚊。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]