• 瀏覽: 6,852
  • 回覆: 45
壹傳媒創辦人黎智英被控違反《港區國安法》案件,高院原訟庭上月頒發許可,容許黎智英聘用英國御用大律師 Tim Owen 辯護,律政司遂向終審法院申請上訴許可,冀推翻高院決定,終審法院今早開庭處理。《星島日報》專欄「大棋盤」今早引述「知情人士」指,律政司不僅認為涉及《港區國安法》的案件不能聘請海外律師,即使現有刑事罪行條例中涉及《基本法》23 條的條文,包括煽動判亂罪、叛國罪等條文,都不能聘請海外律師。

釋法最方便!無辦法都變有辦法。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/黎智英-壹傳媒-tim-owen-律政司-終審法院-港區國安法-海外律師-人大常委會-釋法-譚耀宗-梁美芬-020027831.html

國安法有寫大概是香港沒法解決的國安法問題
可以將轉到大陸判決

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2022-11-25 13:09 發表
國安法有寫大概是香港沒法解決的國安法問題
可以將轉到大陸判決
咪就係, 肥老泥條仆街再搞咁多嘢, 中央實的佢上去審.

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-11-25 13:13 發表

咪就係, 肥老泥條仆街再搞咁多嘢, 中央實的佢上去審.
國安問題當然應該由國家層面去審

交人大釋法較為有效

硬係啦,個英藉律師宣誓忠於香港基本法同香港國安法先啦。佢都吾忠於香港咁兩大法,打咩官司喎。

你請外國律師,我咪用內地法官,得唔得?

鬼佬國家整閉路電視都唔俾中國公司做

學英美咁,有關國安嘅嘢,不用外國貨,問題係香港法律仲用英文為基礎,中文只係翻譯本,法官上層還是外國人為主,既然法官用外國人,所以肥佬黎話點解大律師唔可以用外國人?問題出於回歸後不肯去殖民地化,香港亂嘅根源就在於此。

D黃官不如批準埋去樞密院審啦

引用:
原帖由 zhangan 於 2022-11-25 13:19 發表

國安問題當然應該由國家層面去審
一般是好嚴重危害國家問題如叛國,集體串通推翻政府或刺殺領導人才會閉門審。肥佬被控的大半都是呃租金問題,可在香港審亦應可接受搵外國律師答一答辯。🤔

何為煽動?何為叛亂?尺度準則在哪裡,由誰定?如果不說明清楚的話只是令人心惶惶,社會一片肅殺氣氛而已.

反對有海外律師參與所有有關國安案件,國安法係涉及中國國家安全,並唔需要海外律師。

引用:
原帖由 FENFAY 於 2022-11-25 23:51 發表
何為煽動?何為叛亂?尺度準則在哪裡,由誰定?如果不說明清楚的話只是令人心惶惶,社會一片肅殺氣氛而已.
歪曲事實,含沙射影抹黑國家,煽風點火加劇其他人升級暴力同不滿,鼓動暴力,令人一睇就知咩事。

冇做過怕咩?正常反對政府施政觀點呢D冇問題噃,就算意見不一樣,社會都係求同存異,一個家庭亦一樣。

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2022-11-26 00:09 發表

歪曲事實,含沙射影抹黑國家,煽風點火加劇其他人升級暴力同不滿,鼓動暴力,令人一睇就知咩事。

冇做過怕咩?正常反對政府施政觀點呢D冇問題噃,就算意見不一樣,社會都係求同存異,一個家庭亦一樣。
"歪曲事實,含沙射影抹黑國家,煽風點火加劇其他人升級暴力同不滿,鼓動暴力,令人一睇就知咩事。"

你講呢句入面所有內容嘅指控都有權辯護,如果指控有道理嘅怕咩別人找人辯護?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]