• 瀏覽: 3,499
  • 回覆: 17
廣東省高級法院今天(25日)駁回日本愛知縣稻澤市前市議會議員櫻木琢磨(79歲)的走私毒品案上訴,維持一審無期徒刑原判。一審判決顯示,櫻木2013年10月從廣州回日本之際,在接受手提行李安檢時遭搜出約3.3公斤冰毒。櫻木主張自己無罪,稱受尼日利亞男子委託運送行李,「不知道裏面裝有冰毒」。(共同社)

中國政府對日本人有優待? 偷運3.3公斤冰毒應該判死刑喎! 只係無期徒刑太寬鬆

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/兩岸/article/20221125/s00004/1669382442381/日本79歲前市議員運毒在粵判囚終身

運毒啊,
應該死刑。

⋯佢家人不知幾開心 買保險都冇咁周全

個個衰咗都話唔知情

死刑啦
仲要同條pk養老咩

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-11-26 11:47 發表
⋯佢家人不知幾開心 買保險都冇咁周全
一講呢啲,皮蛋哥就最開心

幫唔相識既人帶行李?

79歲人,仲做過已完,咁弱智?抑或佢當人弱智?…

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-11-26 13:07 發表

犯毒罪大惡極

小日本老人 : 在中國監房養老強過在小日本被啃老...

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-11-26 14:02 發表

犯毒罪大惡極
賊喊捉賊

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-11-26 14:00 發表
幫唔相識既人帶行李?

79歲人,仲做過已完,咁弱智?抑或佢當人弱智?…
我都試過以前係寧波一條友出差
有條似係機場職員嘅人 走埋嚟話我得一件行李 硬塞一件行理埋嚟叫我帶, check in 時我同counter空姐講呢件行理唔係我嘅

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-11-26 14:15 發表

我都試過以前係寧波一條友出差
有條似係機場職員嘅人 走埋嚟話我得一件行李 硬塞一件行理埋嚟叫我帶, check in 時我同counter空姐講呢件行理唔係我嘅
幾十年前,我小學生時候,父親每次睇電視新聞提到機場旅客被搜出毒品,都會告誡我們千萬不要幫人帶行李,我以為呢樣野係常識,原來到今日仍然有人會犯呢個錯

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-11-26 14:02 發表

犯毒罪大惡極
皮蛋哥明明就係行家

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-11-26 13:07 發表

係咪皮蛋H,好似好耐無出現

中、日友好
中國向來優待日本人
有幾多個國家享有中國免簽證入境待遇?
日本係少數獲此優惠嘅國家

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]