• 瀏覽: 7,501
  • 回覆: 42
+2
【有線新聞】兩電明年元旦起加電費,中電按年加約兩成,港燈加四成半,政府公布時說按月加幅大約5至6%,有別以往用按年加幅交代,又說已經要求兩電大幅動用調整基金,穩定電價。明年大家用電可能要節約一點,因為元旦開始會加電費。中電基本電費會繼續凍結在0.937元,燃料調整費按年加超過60%至0.62元,中電會有每度電1

今日仲有網友話只係加5-6%

佢好似覺得原本佢哋想加兩三成,政府介入後只係加5-6個%

新聞來源連結:

https://www.i-cable.com/新聞資訊/73607/兩電電費加幅今揭盅-環團料逾雙位數-港燈有機/

奸商趁火打劫

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-11-23 07:30 發表
奸商趁火打劫
俄烏戰爭引起嘅後果
但之前新聞區好多ching歡迎戰爭
講到好似通賬唔會關佢哋事咁

最好有政府補貼啦.

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-11-23 07:30 發表
奸商趁火打劫
請杯葛唔好用電,免益奸商。

加咗永遠唔會減,就好似好多年前嘅飛機燃油附加費,加咗之後,就算石油跌價,佢哋都唔會唔收燃油附加費。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2022-11-23 07:40 發表

你收咗兩電幾多錢呀?打手

引用:
原帖由 lovewai2 於 2022-11-23 07:31 發表

俄烏戰爭引起嘅後果
但之前新聞區好多ching歡迎戰爭
講到好似通賬唔會關佢哋事咁
你喺邊度睇到加價係因為俄烏戰爭?

引用:
奸商趁火打劫
應該要加啦,香港電費長期咁平,加45%唔算過份,電費平,好易比人濫用電力,唔環保。

引用:
原帖由 一嗚 於 2022-11-23 08:16 發表

應該要加啦,香港電費長期咁平,加45%唔算過份,電費平,好易比人濫用電力,唔環保。
平貴唔係由你我決定 , 貴是大眾一致通過

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-11-23 08:06 發表

你收咗兩電幾多錢呀?打手
唔順氣咪用電囉,千祈唔好又要嘈又要用咁仆街呀

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2022-11-23 11:24 發表

唔順氣咪用電囉,千祈唔好又要嘈又要用咁仆街呀
需唔需要介紹個醫生俾你?

港燈就唔清楚.
但中電其實由年初, 就一直有加. 每月1-2%咁加. 燃燒調整費.
文宣之前唔發作, 但係年尾公報時先發作

eddie 張單, 英國平均4蚊+ 一度, 就叫平. 香港中電1.5-1.6, 港燈2蚊. 就叫加得好恐怖

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2022-11-23 07:40 發表

新界住村屋嘅話,就賣電比電力公司
但一般住市區唔通自己買發電機返黎用

引用:
原帖由 一嗚 於 2022-11-23 08:16 發表

45%大約係咁計lor

用11月做base.....出年加6.4% = 平均1個月升3.2%
12個月 x 3.2% =年增率咪38.4% lor

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]