• 瀏覽: 2,397
  • 回覆: 19
頌明苑冠明閣15揭違強檢令 13人罰款10,000元

將軍澳頌明苑冠明閣15人被發現未有遵從強制檢測公告。資料圖片

運輸及物流局與路政署今日(5日)聯同將軍澳警區和衞生署在將軍澳頌明苑冠明閣的出入口查核受檢人士的檢測證明,以確認他們有否根據強制檢測公告的要求進行檢測。

是次行動共檢查了363名受檢人士,當中15人被發現未有遵從強制檢測公告,並已因此獲發強制檢測令,政府亦向其中13人發出了10,000元定額罰款通知書。

政府發言人提醒,任何人士如未有遵從強制檢測公告即屬犯罪,可處定額罰款10,000元。政府亦會向該等人士發出強制檢測令,要求他們於指明期間內接受檢測。不遵從強制檢測令屬違法行為,可處第五級罰款(50,000元)及監禁6個月。

👉🏽 你班仆街自己攞嚟衰!心涼ing
條路自己揀,仆街唔好喊!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 5揭違強檢令-13人罰款10-000元

提示: 違規內容已被屏蔽
慘無人道 民怨四起

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-11-5 12:25 發表
慘無人道 民怨四起
唔守法,其他人仲慘!

自由從來都有底線。

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-5 12:24 發表
 嚴人寛己, 寛鬼佬的, 奶西政苦,  威信盡失 . 
係架!香港唔適宜人居住,移民囉!🤣

監控網超來越完善。

錢解決到嘅問題...

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-5 12:24 發表
 嚴人寛己, 寛鬼佬的, 奶西政苦,  威信盡失 . 
識中文?
自己睇相關刑罰.

引用:
原帖由 含L至軟 於 2022-11-5 13:07 發表
監控網超來越完善。
係!你快啲走啦!史丹利!

363名受檢人士,當中15人未檢 抽樣363人,  4.1% 未檢 算唔錯

咁先有阻嚇作用

well done

點解有兩個唔駛罰1萬?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]