• 瀏覽: 3,440
  • 回覆: 26
一名無接種新冠疫苗的31個月大男童,上星期一確診感染新冠病毒,引發急性壞死性腦炎。男童情況其後惡化,院方昨日為男童進行緊急腦部手術,現時仍然在伊利沙伯醫院兒科深切治療部留醫,情況危殆。醫管局說,醫護人員正盡力為男童提供適切治療。 醫管局兒科統籌委員會聯合主席蘇景桓說,未完成接種疫苗的兒童有較高感染風染。萬一感染,情況可能非常嚴重,有機會併發腦炎或嘶哮症等嚴重症狀,需要深切治療,情況嚴重甚至會死亡。病人就算康復後,亦有可能出現中、長期後遺症風險。目前只有約1成的3歲以下幼童完成接種兩劑新冠疫苗,情況不理想。 他又表示,有研究指出,如果同時感染新冠病毒及流感病毒,死亡風險會大幅增加。香港即將進入冬季流感季節,家長應盡快安排子女接種新冠疫苗和流感疫苗,以加強對兒童的保護。 局方說,第五波疫情至今,已有9名11歲以下確診的兒童離世,過去兩個月共有11宗兒童危殆個案於公立醫院兒科深切治療部留醫

慘,兩歲半最可愛嘅年紀。
小朋友同老人家真係要小心,
依架每日4,5千單個案,
長遠政府都係共存,
保護自己同小朋友,打針係最好。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/名無接種男童確診引發急性壞死性腦炎-情況危殆-131938957.html

引用:
原帖由 hihi2046 於 2022-10-27 12:43 發表
一名無接種新冠疫苗的31個月大男童,上星期一確診感染新冠病毒,引發急性壞死性腦炎。男童情況其後惡化,院方昨日為男童進行緊急腦部手術,現時仍然在伊利沙伯醫院兒科深切治療部留醫,情況危殆。醫管局說,醫護人員正盡力為男童提供適切治療。 醫管局兒科統籌委員會聯合主席蘇景桓說,未完成接種疫苗的兒童有較高感染風染。萬一感染,情況可能非常嚴重,有機會併發腦炎或嘶哮症等嚴重症狀,需要深切治療,情況嚴重甚至會死亡。 ...
打針同感染風險沒有關係
但共存就必須有犠牲

有啲家長,唔打針,當抗爭,咪尤佢地囉 

小朋友重症,出得返院,
都可能終身智力受損。
唔好輕視新冠病毒,
絕對唔係一般流感。

唔打針YC仔

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-10-27 12:48 發表

打針同感染風險沒有關係
但共存就必須有犠牲
共存,但政府要提醒,
小朋友同老人家,
係極高風險,
避免感染。

父母為咗抗爭, 連累咗小朋友.

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-27 12:49 發表
有啲家長,唔打針,當抗爭,咪尤佢地囉 
佢哋都係怕副作用,
要共存,政府要提供更多安全,
又令人安心嘅防疫措施。

引用:
原帖由 hihi2046 於 2022-10-27 12:52 發表

共存,但政府要提醒,
小朋友同老人家,
係極高風險,
避免感染。
共存就冇風險存在,生死各安天命
身邊咁多病毒,共存有得避咩😂

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-10-27 12:55 發表

共存就冇風險存在,生死各安天命
身邊咁多病毒,共存有得避咩😂
避吾到就要打針,
減低風險,共存都要低風險。

噢, 無辧法 雙親的決擇

引用:
原帖由 hihi2046 於 2022-10-27 12:54 發表

佢哋都係怕副作用,
要共存,政府要提供更多安全,
又令人安心嘅防疫措施。
就係因為D傳媒吹噓所謂的副作用!

引用:
原帖由 touya08 於 2022-10-27 12:58 發表
噢, 無辧法 雙親的決擇
後悔終身

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2022-10-27 12:59 發表

就係因為D傳媒吹噓所謂的副作用!
始終疫苗太新,信心問題,
多啲選擇比較都係好事,
最緊要令大家明,
要共存都要打疫苗,
吾好白白浪費生命。

引用:
原帖由 hihi2046 於 2022-10-27 12:56 發表

避吾到就要打針,
減低風險,共存都要低風險。
咁細個,打針同冇打一樣,你估針好巴閉咩,副作用對細路都好大影響
清零咁低風險又唔做?根本係共存L自私的藉口

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]