• 瀏覽: 2,974
  • 回覆: 11
「長洲覆核王」郭卓堅近日入稟高等法院,挑戰政府不承認超過兩萬張問題免針紙的決定,法庭早前發出臨時禁制令,使有關問題免針紙在司法程序進行期間仍然有效。惟郭卓堅因已接種三劑疫苗、沒持有涉案未有按照衞生署指引的7名醫生所發出之免針紙,而被拒批法援。郭卓堅今早11時將到高等法院提出法援上訴,郭將由黃宇逸大律師義務代表。是次法援上訴以非公開形式處理,內庭聆訊進行近一小時後,郭卓堅在庭外透露其法援上訴得直。

郭卓堅引述聆案官稱本案涉及公眾利益,每位香港人均是持分者,故理應獲批法援。郭卓堅早前曾指將有另一名持免針紙的女士曹敏儀加入訴訟,但郭今確認曹將不會加入訴訟。

就咁睇勝訴機會極高,因為政府到而家都攞唔到盧局長究竟有咩權去廢除

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2380017/即時-港聞-免針紙覆核-郭卓堅法援被拒上訴得直-引述官稱案件涉及公眾利益

件案唔係針對幾個賣針紙嘅醫生咩?

咩仲有其他醫生賣針紙未捉?

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-18 13:16 發表
公眾利益 = 每個香港人都係相關人士, 持份者

羅輯法理清析
咁 佢還有 安心出行 個合法性   有上訴嗎

點解會俾呢隻老而不上訴得直
佢仲話自己咁做好正義,為廣大香港市民站出來告政府,聽到佢講呢句,簡直真心想作嘔

引用:
原帖由 101708858 於 2022-10-18 13:02 發表
「長洲覆核王」郭卓堅近日入稟高等法院,挑戰政府不承認超過兩萬張問題免針紙的決定,法庭早前發出臨時禁制令,使有關問題免針紙在司法程序進行期間仍然有效。惟郭卓堅因已接種三劑疫苗、沒持有涉案未有按照衞生署指引的7名醫生所發出之免針紙,而被拒批法援。郭卓堅今早11時將到高等法院提出法援上訴,郭將由黃宇逸大律師義務代表。是次法援上訴以非公開形式處理,內庭聆訊進行近一小時後,郭卓堅在庭外透露其法援上訴得直。
...
dklm又倒立碎人$落海益班狀棍

高院知唔知拖下拖下, 免針紙過左3個月都無效? 

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2022-10-18 13:40 發表
佢仲話自己咁做好正義,為廣大香港市民站出來告政府,聽到佢講呢句,簡直真心想作嘔
用假文書犯法都係公眾利益

呢件面皮幾呎厚嘅賴債人粉講到好似大仁大義咁,
咪又係🐶西一隻。

引用:
原帖由 101708858 於 2022-10-18 13:02 發表
...
盧局長今日又嬲嬲🐖 ,局長撐住啊,香港防疫,萬衆一️,「去外地、戴口罩」,就係撐盧局長。

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2022-10-18 13:40 發表
呢隻老黃狗思維最叻就係自欺欺人,
跌落地都要楋翻揸沙…

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]