• 瀏覽: 2,253
  • 回覆: 12
一艘與俄羅斯一名富商有關、懸掛俄羅斯國旗的超級遊艇日前抵達本港水域。該名富商被指與俄羅斯總統普京關係密切,今年2月俄羅斯出兵烏克蘭後被美國、英國及歐盟列入制裁名單。英國《金融時報》報道,美國就該遊艇停泊本港,向香港發出警告。 特區政府發言人就美國國務院官員有關言論,回應傳媒查詢時表示,特區政府一直全面實施及執行聯合國安理會施加的制裁,個別國家可能基於自身考慮,向某些地方施加單方面制裁,特區政府並無權力、亦不會實施其他司法管轄區施加的單方面制裁。 發言人又說,香港作為國際金融與貿易中心,背靠祖國、聯通世界,保持獨特的地位和優勢,包括良好的法治和實行普通法制度、與國際規則接軌的監管制度、穩健的金融制度基礎、透明的營商環境、資金自由進出、自由的貿易和投資制度、簡單和具競爭力的稅制、高效廉潔的政府等,這些優勢長期獲得國際認同。

老尾惡勢力不斷擴展, 香港政府應該有兩手準備

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/特區政府稱無 ... 方面制裁-163954856.html

金玄棧@玄武子
美國就該遊艇停泊本港,向香港發出警告。

美國佬做復仇者及正義聯盟做到上腦

但可以唔尋你玩囉

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2022-10-10 12:03 發表
一艘與俄羅斯一名富商有關、懸掛俄羅斯國旗的超級遊艇日前抵達本港水域。該名富商被指與俄羅斯總統普京關係密切,今年2月俄羅斯出兵烏克蘭後被美國、英國及歐盟列入制裁名單。英國《金融時報》報道,美國就該遊艇停泊本港,向香港發出警告。 特區政府發言人就美國國務院官員有關言論,回應傳媒查詢時表示,特區政府一直全面實施及執行聯合國安理會施加的制裁,個別國家可能基於自身考慮,向某些地方施加單方面制裁,特區政府並無 ...
如果老美為此制裁香港,咁香港就唔再係「背靠祖國,聯通世界」
而係「靠哂祖國,乞食成世」。

香港做法正碓
強搶資產霸凌行為影響深遠

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-10-10 12:20 發表

如果老美為此制裁香港,咁香港就唔再係「背靠祖國,聯通世界」
而係「靠哂祖國,乞食成世」。
趁美國人未旭手快走!速逃!唔好留係香港

引用:
原帖由 詹佬 於 2022-10-10 12:26 發表

趁美國人未旭手快走!速逃!唔好留係香港
錢梗係唔好留係香港啦!做無產階級!
仔女可以走都畀佢地走,
至於自己……..等有制裁先考慮,
係香港做有「大陸包底」的「無產階級」可能唔錯。

尾國已經通左水,CIA會郁手炸遊艇

老美可以做嘅咪制裁香港囉,不過對佢老美有何好處,只會令港人對老美更加反感

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-10-10 12:22 發表
香港做法正碓
強搶資產霸凌行為影響深遠

中俄vs外國嘅形勢已成定局
香港站隊俄羅斯是必須的

搵隻遊艇來試水溫,而家証實安全,咁俄佬啲富豪會唔會搬晒啲海外資產來香港避難

引用:
原帖由 super2030 於 2022-10-10 18:50 發表
搵隻遊艇來試水溫,而家証實安全,咁俄佬啲富豪會唔會搬晒啲海外資產來香港避難
香港應該發揮國際金融中心嘅優勢
邀請俄羅斯企業喺香港上市集資

另外要盡力協助俄羅斯繞過歐美嘅制裁
之前安排俄羅斯富商遊艇泊入香港就係好嘅開始

中俄友好vs外國嘅形勢已成定局。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]