• 瀏覽: 4,125
  • 回覆: 22
昨日因違反《預防及控制疾病規例》(第五百九十九A章)(《規例》)於西九龍裁判法院被判處罰款2。其「疫苗通行證」顯示為「紅碼」期間。並於「疫苗通行證」下的餐飲處所掃描其「疫苗通行證」。被控違反《規例》第三十二(1)及三十二(3)條。不得藉着身處任何公共運輸工具、街道、公眾地方、娛樂場所、聚會地方、會社或酒店。

紅碼出街又想入餐廳只係罰2000! 無掃安心就罰一萬? 完全唔公道又唔講理嘅判決? 呢個法官係咪有問題?
律政司係咪應該上訴?

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/epaper/view/newsDetail/1576991814215405568.html

呢個判決擺明就有問題! 點解無尊貴嘅議員出聲? 律政司又無出聲?
[合理懷疑]就可以未審先判宣告免針紙無效!
呢個有[合理懷疑]意圖散播病毒危害他人健康都只係罰$2000!?

居然平過唔強檢。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-10-6 00:32 發表
居然平過唔強檢。
香港E+嘅法治係咪亮起黃燈?[其實已經接近紅燈]

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-6 00:34 發表

香港E+嘅法治係咪亮起黃燈?[其實已經接近紅燈]
「法治」只係簡稱,全名係「法官治」。冇話唔排除一時貪玩已經算好啦。

2000真係罰好少啊, D人點會驚

點解呢單嘢咁不合理香討人好似睇唔到?

只係罰$2000!

只罸兩千

現在有紅碼的人都確診Covid肺炎,這些人都已被隔離,出街也倍感困難,還怎樣會有紅碼的人進入食肆

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-6 00:16 發表
昨日因違反《預防及控制疾病規例》(第五百九十九A章)(《規例》)於西九龍裁判法院被判處罰款2。其「疫苗通行證」顯示為「紅碼」期間。並於「疫苗通行證」下的餐飲處所掃描其「疫苗通行證」。被控違反《規例》第三十二(1)及三十二(3)條。不得藉着身處任何公共運輸工具、街道、公眾地方、娛樂場所、聚會地方、會社或酒店。

紅碼出街又想入餐廳只係罰2000! 無掃安心就罰一萬? 完全唔公道又唔講理嘅判決? 呢個 ...
即殺人便宜過打人,打人對方有無受傷隨時判7年以上,殺人隨時罰幾千元就了事,強姦便利過非禮,非禮就算無接觸過對方身體都被人告,強姦就算明強都唔洗坐,香港法律說佢無問題只有法官話無就無.

罰咁少錢

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-6 00:16 發表

紅碼出街又想入餐廳只係罰2000! 無掃安心就罰一萬? 完全唔公道又唔講理嘅判決? 呢個 ...
其實啲人咁蠢,你中招唔報就話當你唔知,但你既然俾人驗到陽性又紅碼,你都專登去du安心俾人捉到正就on99

引用:
原帖由 wkngtw 於 2022-10-6 08:18 發表

「法治」只係簡稱,全名係「法官治」。冇話唔排除一時貪玩已經算好啦。
假髮L又會創出一d新名詞幫罪犯脫罪-例如憂怨嘅中年.憤怒嘅阿婆

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2022-10-7 06:21 發表

即殺人便宜過打人,打人對方有無受傷隨時判7年以上,殺人隨時罰幾千元就了事,強姦便利過非禮,非禮就算無接觸過對方身體都被人告,強姦就算明強都唔洗坐,香港法律說佢無問題只有法官話無就無.
所以香港並冇法治只有法官治

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]