• 瀏覽: 8,144
  • 回覆: 52
據新華社今日(5日)報道,美國財政部最新公布的數據顯示,聯邦政府的債務規模已突破31萬億美元,進一步逼近31.4萬億美元的法定債務上限。其中,公眾持有的債務約24.3萬億美元,政府債務約6.8萬億美元,已大大超過美國去年全年約23萬億美元的國內生產總值........

兩年多前,美國國債大約十九萬億。兩年之間「滾雪球」,由十九萬億變成三十一萬億。美國只以發債方式「以債養債」,我看美國已經技窮。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202210/05/AP633d4039e4b0adad9d5f4c37.html

債務31萬億美元,真係唔知老尾點還

基本上,美國已經變成窮L乞兒大國,牠們靠發債印銀紙過日子,美國佬根本就是蝗蟲賤國…

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-5 21:10 發表
唔還,你吹得佢賬咩,你夠薑就打七佢

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-10-5 21:05 發表
據新華社今日(5日)報道,美國財政部最新公布的數據顯示,聯邦政府的債務規模已突破31萬億美元,進一步逼近31.4萬億美元的法定債務上限。其中,公眾持有的債務約24.3萬億美元,政府債務約6.8萬億美元,已大大超過美國去年全年約23萬億美元的國內生產總值........

先駛未來錢嘅後果

國際雷曼返板

引用:
佢跟本唔會還 大不了搞一場世界大戰

引用:
美國佬山賊海盜天性,冇道義冇道德冇誠信冇人性,牠們是不會還債的啊…

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-10-5 21:05 發表

每年單係還利息都要成萬億美元,即將爆煲

通脹一定巧嚴重,縮唔到表

以美共政拳今日既霸道,中意炸邊度又得,宣告廢除國債亦得,就好似炸不溪咁,邊個敢出聲反對

跟住又會提高上限,然後國會搞完一輪又批。咁多年都係咁。

無諗過要還

錢,印出來就得

乜老尾有上限架?😂🤣😂🤣我仲以為佢係印銀紙無恥無極限

製造戰爭,強搶別國資產就好。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]