• 瀏覽: 15,003
  • 回覆: 93
+14
歐洲多國面對能源危機,法國政府呼籲民眾冬天不要將暖氣溫度調至高過攝氏19度。法國財長勒梅爾自稱要為民眾樹立榜樣,表示他和總統馬克龍在冬天都改著樽領衫保暖節省能源費,但就遭到民眾狠批。

勒梅爾(Bruno Le Maire)早前接受法國電台訪問,透露他與馬克龍(Emmanuel Macron)早在兩年前,每到冬天就會放棄著恤衫打領呔,而是改著樽領衫保暖。

他認為這個做法非常好,有助人們節約能源及展示莊重一面,呼籲公務員及其餘返回辦公室工作的打工仔都效法他們。他更強調自己希望能為法國人樹立榜樣。
勒梅爾其後更在其Twitter帳戶上發布一張照片,顯示他微笑穿著黑色樽領衫低頭望向電話。他更透露自己位於巴黎的辦公室,會將暖氣溫度降至攝氏19度以下。
但他的言論就引起不少人批評,法國國民議會議員Nathalie Oziol在網上怒斥勒梅爾,指他的言論代表本屆政府的沉沒。

佢講得真係好好, 大家著多D衫咪得LOR

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/3364618/法國財長教冬天著樽領衫慳暖氣費 遭網民狠批?mtc=20023

要買件保到暖既, 起碼400-500歐
唔好以為佐丹勞100-200果d冷3頂到lor

叫人著多件衫? 

引用:
原帖由 sylm01 於 2022-9-29 13:52 發表
叫人著多件衫? 
嬲張被出街仲更加保暖

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-29 13:54 發表

嬲張被出街仲更加保暖
1個字 - 法國真係節能墮

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-29 13:59 發表

1個字 - 法國真係節能墮
唔止法國……入冬成個歐豬變冰豬

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-29 14:00 發表

唔止法國……入冬成個歐豬變冰豬
有方法既
每個市民帶總統/政棍相/電費單係身......1攞出黎睇下, 個人自然興過火屎啦

SO SILLY

一定要揀茄士乜先夠保暖,仲要着埋虧佬褲

使撚你教咩,凍就梗係揾多件衫著,包到密密實實㗎啦,這是人類嘅本能嚟喎

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2022-9-29 14:12 發表
一定要揀茄士乜先夠保暖,仲要着埋虧佬褲
茄士咩<===香港要幾仟銀1件

呢個位真係好做, 剩係叫人用少d電, 食少d野, 沖少d涼, 開少d暖爐, 用少d錢, 著多d衫就得

著咁少唔信開19度

何不食肉糜

原始人凍就披件打獵得番嚟嘅獸皮保暖,依家用返原始人嘅方法咪得囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]