• 瀏覽: 3,392
  • 回覆: 24
工聯會會長、立法會議員吳秋北建議政府購買內地住宅,供公屋輪候冊的長者選擇到當地居住,他解釋於輪候公屋人士眾多,香港公屋建築成本約為內地一些

短期內, 一定見效;但長遠影響就.......??

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/822412/吳 ... utm_medium=referral

如果有其他配套,如醫療服務,老人中心等設施在附近,可事半功倍,諗諗佢啦

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-6 16:59 發表
  失驚無神封你關, 你敢返上去
封關對長者有咩問題? ?

有得諗

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-6 17:02 發表

唔洗返香港復診 ?
盧寵茂返上去搞港大醫院, 專做港人新、舊覆診症啦~

老人家退休就話,有家有室要返工既要人肯先算,老人家都未必個個制!諗果個係離哂地

引用:
原帖由 chun4321 於 2022-10-6 17:08 發表
老人家退休就話,有家有室要返工既要人肯先算,老人家都未必個個制!諗果個係離哂地
老人家愛國, 點會唔願意投向祖國懷抱??

現時回內地養老,因生活指數低,對一般低下階層,可減輕經濟負擔。關鍵是醫療問題,如果無內地戶藉,醫療費用可以十分高昂,假若這個問題都解決了,返內地養老真的是一個不錯的選擇

好事

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-10-6 17:01 發表

封關對長者有咩問題? ?
封小區就麻九煩了,獨居長者,解封日可能得番棚骨。

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-6 17:02 發表

唔洗返香港復診 ?
冇核酸你休想,乖乖地留係小區等運到啦。

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-10-6 17:32 發表

封小區就麻九煩了,獨居長者,解封日可能得番棚骨。
唔會, 小區有大媽昅住、大白檢測, 你想死都難~

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-10-6 17:33 發表

冇核酸你休想,乖乖地留係小區等運到啦。
大陸無港式醫療服務咩?你問下「插水茂」先~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]