• 瀏覽: 2,967
  • 回覆: 13
(星島日報報道)繼打鼓嶺日前爆出綁架撕票案,一名疑因賭波欠下巨債的五旬男子被殺後,昨凌晨再發生疑因欠債引起的禁錮案,一名十七歲青年疑揮無度,早前向人借下十萬元後無法償還,債主遂委託四名男子追債,前晚相約青年於旺角「講數」,因青年沒法還款將其禁錮於私家車,並致電其母親,勒令還款才可「贖人」,母親聞訊悄悄報警,相約在港鐵大埔墟站交款,探員待兩名追債人士下車收款之際一擁而上當場拘捕,兩名在車上的同黨見狀驅車逃跑,警員駕車緊追不捨,過程驚險刺激,最終在粉嶺拘捕餘下兩名追債男子,救出欠債「肉參」。

被捕的四名男子,當中十七歲姓何及十八歲姓劉報稱無業,二十二歲姓黃及二十六歲姓李的職業不詳,四人疑有黑幫背景,同樣涉嫌非法禁錮,正被扣留調查;被禁錮十七歲青年為中五學生,在港島區上學,也疑有黑幫背景。.

.全度都係法官口中的優秀細路!!!!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2486765/日報-港聞-青年欠10萬遭禁錮-勇警跳車擒追債男

無事嘅……一班憂獸少年唔排除一時貪玩啫

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-20 06:38 發表
無事嘅……一班憂獸少年唔排除一時貪玩啫
同意, 貪玩啫, 就算殺了人也只是貪玩, 無事嘅!

重點.................................被禁錮十七歲青年疑有黑幫背景

消息稱,該名青年生活揮霍無度,先後向人借貸共十萬元,遭債主多次催債亦沒有償還

香港傑青,未識搵錢,先識花錢

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-20 13:40 發表
消息稱,該名青年生活揮霍無度,先後向人借貸共十萬元,遭債主多次催債亦沒有償還

香港傑青,未識搵錢,先識花錢
無計啦,艾瘋14又出,又要買丸仔食自甘墮落,又要係天使面前威威,唔借10皮嘢,邊見得到豬朋狗友呢

咁多優秀細路跌晒落黑社會,
慈母多敗兒,亂放生的假髮遲早害死你個衰仔!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-20 13:50 發表

無計啦,艾瘋14又出,又要買丸仔食自甘墮落,又要係天使面前威威,唔借10皮嘢,邊見得到豬朋狗友呢
有借無還先叻仔

未識搵錢,先識花錢

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-20 13:52 發表
咁多優秀細路跌晒落黑社會,
慈母多敗兒,亂放生的假髮遲早害死你個衰仔!
呢獲野,唔好諗住唔駛還,有排同佢計

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-20 13:54 發表

有借無還先叻仔
班儍仔以為黑幫手會好似假髮咁,會當佢地個個係郭卓堅,欠5千萬都唔洗還掛

呢條靚仔以後行路要小心,警察唔可以保護你一世。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-20 03:10 發表
(星島日報報道)繼打鼓嶺日前爆出綁架撕票案,一名疑因賭波欠下巨債的五旬男子被殺後,昨凌晨再發生疑因欠債引起的禁錮案,一名十七歲青年疑揮無度,早前向人借下十萬元後無法償還,債主遂委託四名男子追債,前晚相約青年於旺角「講數」,因青年沒法還款將其禁錮於私家車,並致電其母親,勒令還款才可「贖人」,母親聞訊悄悄報警,相約在港鐵大埔墟站交款,探員待兩名追債人士下車收款之際一擁而上當場拘捕,兩名在車上的同黨見狀 ...
.全度都係法官口中的優秀細路!!!!

十七歲 借貸共十萬 

主題標籤 #港鐵
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]