• 瀏覽: 4,890
  • 回覆: 15
恰逢中國傳統節日中秋前夕,國家航天局、國家原子能機構聯合在北京發布嫦娥五號採集的月球樣品中發現新礦物,並命名為「嫦娥石」。

新華社報道,中國科學家首次發現月球上的新礦物,並命名為「嫦娥石」,該礦物是人類在月球上發現的第六種新礦物,中國也成為世界上第三個發現月球上新礦物的國家。

「嫦娥石」已獲國際礦物學會(IMA)新礦物分類及命名委員會(CNMNC)批准。
「嫦娥石」是一種磷酸鹽礦物,呈柱狀晶體,存在於月球玄武岩顆粒中。中核集團核工業北京地質研究院創新團隊,通過X射線衍射等一系列高新技術手段,在14萬個月球樣品顆粒中,分離出一顆方圓約10微米大小的單晶顆粒,並成功解譯其晶體結構。

我好懷疑"世界上第三個發現月球上新礦物的國家。"這稱號囉

美國被發現, 上世紀送俾前荷蘭總理舊月球礦石係地球上揾到的化石, 假野黎喎

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1871369/即時-中國-全球第3國-中國科學家發現月球新礦物命名為-嫦娥石

黃人話中國又偷美國月石,歸為已有

好消息.

又偷美國的月石???

中核集團核工業北京地質研究院創新團隊,通過X射線衍射等一系列高新技術手段,在14萬個月球樣品顆粒中,分離出一顆方圓約10微米大小的單晶顆粒,並成功解譯其晶體結構。
技術要分離出嚟又唔破壞都唔容易

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-10 07:42 發表
恰逢中國傳統節日中秋前夕,國家航天局、國家原子能機構聯合在北京發布嫦娥五號採集的月球樣品中發現新礦物,並命名為「嫦娥石」。

新華社報道,中國科學家首次發現月球上的新礦物,並命名為「嫦娥石」,該礦物是人類在月球上發現的第六種新礦物,中國也成為世界上第三個發現月球上新礦物的國家。

「嫦娥石」已獲國際礦物學會(IMA)新礦物分類及命名委員會(CNMNC)批准。
「嫦娥石」是一種磷酸鹽礦物, ...
阿爺又一大巴,車過去佢老尾面上呢?

阿爺話,月球岩石🪨裏面含有呢啲獨特嘅物質;言下之意,佢老尾攞返嚟嘅月球岩石,50幾年後,仲未搵到有沒有呢?

如果無,喺咪A貨嚟呢?照常理,佢老尾咁辛苦和用咗咁多錢攞返嚟嘅嘢,點會咁輕易送畀人呢?

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2022-9-10 10:08 發表

阿爺又一大巴,車過去佢老尾面上呢?

阿爺話,月球岩石🪨裏面含有呢啲獨特嘅物質;言下之意,佢老尾攞返嚟嘅月球岩石,有沒有呢?

如果無,喺咪A貨嚟呢?照常理,咁辛苦和用咗咁多錢擺返嚟嘅嘢,點會咁輕易送畀人呢?
美國真係好大機會上世紀上月球係假

分分鐘揾佢用太空望遠鏡拍到景象做背景影像,疊加河李活嘢上去扮威!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-10 12:57 發表

美國真係好大機會上世紀上月球係假

分分鐘揾佢用太空望遠鏡拍到景象做背景影像,疊加河李活嘢上去扮威!
咪就係!登月五十幾年後,咁耐都仲未搵到,呢啲微細物質係岩石裏面呢?

同水晶店內的果D差唔多樣子 

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-10 07:42 發表

「嫦娥石」是一種磷酸鹽礦物, ...
無人證明到係假嘅就變成真,最慘被自己飛唔起拆穿咗😂🤣

睇嚟51區話同外星人接觸都係假

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-10 17:44 發表

全部吹出黎

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-10 17:44 發表

佢在Nasa而家嗰隻仲係度柒緊

馬斯克隻星艦原來鑊咗廿幾次.

美國真係60年代上過月球??? 怎解好似初哥咁??

雲母屏風燭影深,. 長河漸落曉星沉。 美國登月裝假狗,. NASA現在岸膠膠。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-11 23:39 發表

佢在Nasa而家嗰隻仲係度柒緊

馬斯克隻星艦原來鑊咗廿幾次.

美國真係60年代上過月球??? 怎解好似初哥咁??
載三隻公仔吉祥物都未成功仲話要載人太空旅遊

引用:

美作家多文章

主題標籤 #中秋節
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]