• 瀏覽: 5,925
  • 回覆: 26
+7
一個咁討論君主制嘅首相竟然兩次同佢睇唔到嘅君主見面
當中係咪有啲乜嘢利益輸送呢???

英女王伊利沙伯二世(Queen Elizabeth II)9月8日離世後,王儲查理斯隨即繼位為查理斯三世(King Charles III),他9日返回倫敦,並隨即接見日前上任的首相卓慧思(Liz Truss)。

英國新任首相卓慧思9月9日在白金漢宮覲見剛登基的查理斯三世。(AP)

天空新聞(Sky News)報道,查理斯三世從蘇格蘭返回倫敦後,在白金漢宮(Buckingham Palace)短暫會見卓慧思,期間他提到母親伊利沙伯二世過身一事時,形容這是最可怕的時刻,而且不少人都有同樣感受。

英女王逝世:圖為2012年12月18日,英女王在倫敦舉行的登基70周年「白金禧年」慶祝活動時,抬頭向外交和聯邦事務部的工作人員揮手致意。(AP)

卓慧思向查理斯三世表達哀悼,對方稱在白金漢宮外見到大批民眾送上慰問和放滿鮮花,因此感到非常感動。他亦可能考慮到卓慧思剛上台,因此稱今次會面不會阻礙太多時間。
原文網址: 英女王逝世|查理斯三世接見卓慧思 形容母親離世是最可怕時刻 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/813463?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/813463/英女王逝世-查理斯三世接見卓慧思-形容母親離世是最可怕時刻

佢最怕
英女皇彈番起身  

甚麼最可怕呀,人終歸一死,應該用哀傷嚟形容才對

查理斯是否對自己升任英王無信心呀

佢反帝制架喎

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-10 10:59 發表
佢最怕
英女皇彈番起身  
唔係嘛,咁邪!!!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-10 11:00 發表
甚麼最可怕呀,人終歸一死,應該用哀傷嚟形容才對
可能英女皇死時
七孔流血
口吐白沬

查理斯見完Truss唔知有無深層消毒…不要步母親後塵😰

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-10 10:54 發表
一個咁討論君主制嘅首相竟然兩次同佢睇唔到嘅君主見面
當中係咪有啲乜嘢利益輸送呢???

...
怕? 你等L左幾十年都係等今日, 可惜是而家連頭發都冇才能上位.

無英女王保住性侵細路女的安德魯王子
他做阿哥當然感到可怕

附件

FcKpt9AXgAEcKeg.jpg(166.34 KB)

好快到查你屍歸西

唔文明國家才有帝制,用人民的稅款供養世襲大種乞衣過奢華生活。

哈哈⋯邊有咁撬
佢兩竟然成女王的最後一面的人
但女王卻在另一的遠處駕崩

引用:
原帖由 chkhl 於 2022-9-10 11:19 發表
無英女王保住性侵細路女的安德魯王子
他做阿哥當然感到可怕
陶傑讚揚嘅皇室風采

卓小姐幾時轉做總統?

引用:
原帖由 numan123 於 2022-9-10 11:04 發表
查理斯見完Truss唔知有無深層消毒…不要步母親後塵😰
王上真失策,竟然同呢個女人握手;疫情關系,大條道理唔握手啦

女皇同呢個女人握完手就歸天,好可疑,王上應該要捉住佢嚴刑拷問

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]