• 瀏覽: 32,490
  • 回覆: 167
+2
日前有的士於沙田撞及一名中學生後,司機聲稱會載傷者到醫院求診,及後竟未兌現承諾,更將對方送到港鐵大圍站,並要求簽署和解書不作追究了事...

日前有的士於沙田撞及一名中學生後,司機聲稱會載傷者到醫院求診,及後竟未兌現承諾,更將對方送到港鐵大圍站,並要求簽署和解書不作追究了事。有網民在社交平台講述事件,批評涉事的士司機為「禽獸」,又指他非常「厚面皮」,竟將維修費的收據傳給學生家長。事件引來多名網民熱烈討論,甚至有的士司機留言指不齒其行為,「有人受傷邊有得和解,家長一定要報警追究這件事,建議追究到底」。

事發於8月1日下午3時許,該名網民在fb群組「的士乘客及司機行為分享區」發文中表示,當日有一架的士駛至沙田河畔花園附近時撞到一名正在過馬路的14歲中學生。當時的士車身有損毀,車頭擋風玻璃破裂,而學生被撞至倒臥地上,手腳擦損受傷、全身校服破損。有途人上前協助報警,惟司機表示可以將學生送往威爾斯親王醫院治理,而在場的其他學生亦隨即返校通知老師,但老師趕至現場時的士載同受傷學生離開。

當學生家長收到學校通知準備趕往醫院了解情況,「奇怪事件發生了,家長在途中致電學生的時候,學生竟然在回家途中,家長了解之後原來該名的士司機竟然沒有車學生去醫院,而是不知去了那裏,誘惑一個14歲的學生簽『和解協議書』,仲話係學生自己衝出馬路係佢自己錯,之後車咗佢去大圍火車站坐火車。」
樓主指學生回家後,家長立即帶學生去屯門醫院檢查及事後報警,而「和解協議書」上則寫有的士司機姓名及電話,「家長當然立即打電話去鬧爆個的士司機,問:如果佢個仔今晚嘔血點算?而的士司機之後更臉皮厚到將維修單據whatsapp畀學生家長,的士司機知道學生家長已經報警才事後走去備案。」

呢隻的士狗學嘢真係快, 咁快就學識妖TV同仆街哥嘅免責合約? 呢d所謂負責協議只會呃到細路!
更賤就居然想叫傷者幫佢出埋維修費? 即係叫阿mo出錢賠返個mon畀仆街哥?
奉勸交通意外有傷人就一定要報警備案, 因為往後個傷者有乜冬瓜豆腐而又無報案就會好大鑊!

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2370619/即時-港聞-撞中學生後無送院兼要求簽和解書-的士司機行為被批禽獸人渣

禽獸程度同跌mon台個老細有得輝!

就咁睇單新聞架的士傷過個學生

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2022-9-7 07:29 發表
就咁睇單新聞架的士傷過個學生
你睇到個學生傷成點?
架車都凹咗! 人就更傷啦

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-7 07:31 發表

你睇到個學生傷成點?
架車都凹咗! 人就更傷啦
網上嘅野唔好跟車太貼,可能真係個學生亂過馬路,如果真係報左警,就睇下事情發展

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2022-9-7 07:37 發表

網上嘅野唔好跟車太貼,可能真係個學生亂過馬路,如果真係報左警,就睇下事情發展
就算真係亂過馬路撞傷人都一定要報警

撞倒人, 棄之不顧, 不報警處理, 掉頭仲索賠償, 罪大惡極 ! 

根本大部分的士佬都pk架啦
報警拉9佢欺詐就啱晒

所以唔需要可憐的士佬

十個的士佬八個都衰格

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-7 06:15 發表
日前有的士於沙田撞及一名中學生後,司機聲稱會載傷者到醫院求診,及後竟未兌現承諾,更將對方送到港鐵大圍站,並要求簽署和解書不作追究了事...

...
呢啲「乞衣人」以為用大話去呃人就無事

DC9天真到覺得14歲少年冇監護人見證下簽依張野會有法律效力?
撞到人仲依啲陰招 大把人證排住隊隊爆你 你準備洗定欏柚都得啦

私了文化復興

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2022-9-7 07:37 發表

請問你有冇車牌?你知唔知交通意外有人受傷而沒有報警是犯法的?

引用:
原帖由 bebe1226 於 2022-9-7 07:46 發表
十個的士佬八個都衰格
呢句真,我揸車永遠唔會讓的士

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]