• 瀏覽: 13,158
  • 回覆: 64

美國大型電腦生產商戴爾(Dell)8月27日宣布,在俄辦公室8月中旬關閉後,已停止公司在俄羅斯的所有業務。

俄衛網28日引述戴爾發言人稱,公司8月中旬關閉所有辦事處,並停止在俄所有業務。
發言人稱:「早在2月份,我們就決定不在俄羅斯、白羅斯、烏克蘭的頓涅茨克和盧甘斯克地區,還有被禁運的克里米亞進行銷售、服務或產品支援。」

據俄科技媒體CNews報道,該公司在俄所有員工都將被裁減,員工可拿到8個月薪金。

俄羅斯工業部26日表示,許多在俄羅斯戴爾工作的研究人員和工程師已找到新工作。

自俄羅斯2月24日入侵烏克蘭以來,戴爾已加入退出俄羅斯市場的300多家國際企業的行列。

原文網址: 戴爾Dell宣布撤出俄羅斯市場 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/808830

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/808830/戴爾dell宣布撤出俄羅斯市場

============================================================================

好叻咩,俄羅斯晤驚你㗎,運水貨賣唔得咩,一唔係買「聯想」又得,得咗!

好快咪又死死氣返去

引用:
原帖由 ax7ax 於 2022-8-29 02:34 發表
好快咪又死死氣返去
都有可能,10年8載之後。

大把中國產品供應,Dell唔夠兢爭力。

執笠話退出

引用:
原帖由 peter925 於 2022-8-29 07:07 發表
大把中國產品供應,Dell唔夠兢爭力。
就睇下 lenovo 撤唔撤,話晒呢間中資被陸胞視為美帝良心

可以自己開番間

俄佬市場又少了一個對手,有利於其他公司在俄發展

唔興啦 落後

DELL 機仲有無人用..

dell/lenovo/asus/acer 買個款...內面啲料咪又係百家 貼牌
邊有一樣dell自己,連火牛都係代工貨

So what 之前保養邊個做?!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kevinfans 於 2022-8-29 12:39 發表
dell/lenovo/asus/acer 買個款...內面啲料咪又係百家 貼牌
邊有一樣dell自己,連火牛都係代工貨
要自己做部件?咁iPhone 咪一紋不值?真有趣!

火牛都要自己做?其實你識唔識㗎!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-29 15:40 發表

要自己做部件?咁iPhone 咪一紋不值?真有趣!

火牛都要自己做?其實你識唔識㗎!
你自己拉埋iPhone組裝嚟講

不過你講到Dell退出喺俄羅斯嘅損失咁
Dell真係咁有寶咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]