• 瀏覽: 1,945
  • 回覆: 28
CNN近日報導一則攸關台積電赴美設廠的討論,以「全球追捧台積電,台灣擔憂失去『矽盾』」(As the world courts TSMC, Taiwan worries about losing its ‘silicon shield’)為標題,文中訪問里昂證券研究部主管,其點出一項台灣致勝關鍵,認為是美國為何偷不走台積電的主要因素。

哦。。。發現新大陸啦!
原來美國工人太高薪。

咁拜登幾時公佈因為國家安全將美國人薪酬降到落台灣水平?

新聞來源連結:
https://udn.com/news/amp/story/7240/6840083

「因為台灣工程師低薪,但素質卻很高」
不能說的秘密:美國工程師高薪質素低?

好簡單啫!
喺呆灣招人過老尾打工咪得囉。
呆人就慘啲,出呆灣人工,過尾角生活水平生活。
不過得尾爹垂青,佢哋自願嘅。

美國偷不走台積電,就直接硬搶

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2022-12-15 15:26 發表
美國偷不走台積電,就直接硬搶
是吞併

咁捉晒班台積電員工去美國做奴隸咪得囉。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 15-12-2022 14:26 發表
CNN近日報導一則攸關台積電赴美設廠的討論,以「全球追捧台積電,台灣擔憂失去『矽盾』」(As the world courts TSMC, Taiwan worries about losing its ‘silicon shield’)為標題,文中訪問里昂證券研究部主管,其點出一項台灣致勝關鍵,認為是美國為何偷不走台積電的主要因素。

哦。。。發現新大陸啦!
原來美國工人太高薪。

咁拜登 ...
當年小英將「台積電」吹捧為台灣的「護省神山」
今日小英將座山送左俾美國,受到好大輿論壓力,話佢賣台
所以美國責成CNN出手反宣傳,因為台灣d愚民好易呃

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-12-15 15:31 發表

是吞併
你啱,用詞優雅好多

引用:
原帖由 理+誠 於 2022-12-15 14:41 發表
好簡單啫!
喺呆灣招人過老尾打工咪得囉。
呆人就慘啲,出呆灣人工,過尾角生活水平生活。
不過得尾爹垂青,佢哋自願嘅。
但係美國好多地方有最低工資。
無過唔使驚!有辦法!
監倉裡會無最低工資。。。你懂的!

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-12-15 15:31 發表

是吞併
是台積電入贅美國

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2022-12-15 15:40 發表

是台積電入贅美國
小英:幾時輪到我?

呆蛙工程師以一張美國綠卡換來在美的一世苦工...超L值啦!

啲人成日話外國物價高其實人工仲高

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-12-15 14:26 發表

哦。。。發現新大陸啦!
原來美國工人太高薪。

咁拜登 ...
低薪~  即係同工不同酬喎~ 係咪要諗一諗引入歐美罷工模式

人手做架?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]