• 瀏覽: 2,948
  • 回覆: 14
日本《讀賣新聞》昨日援引消息人士稱,考慮到所謂「台灣有事」等因素,日本政府正研究提早部署遠程巡航導彈,計劃以西南諸島到九州為中心部署逾1,000枚.......

1937年,日本在蘆溝橋找藉口侵略中國。百多年後,日本似乎又玩同一套把戲。

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202208/22/AP63029748e4b033218a5e7269.html

叫佢顧掂北韓同俄羅斯先啦。

如果日本話因為「保護國土」而部署導彈,我認為中國唔應該出聲(其實都預左),不過如果話理由是「台灣有事」,我想問:台灣關你日本乜事?

而家日本擺明是協防台灣

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-22 08:21 發表
日本《讀賣新聞》昨日援引消息人士稱,考慮到所謂「台灣有事」等因素,日本政府正研究提早部署遠程巡航導彈,計劃以西南諸島到九州為中心部署逾1,000枚.......

1937年,日本在蘆溝橋找藉口侵略中國。百多年後,日本似乎又玩同一套把戲。

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202208/22/AP63029748e4b033218a5e7269.html
倭寇之心
人鬼皆知

相信中國都一定部署相當數量巡航導彈對準日本全國以作回應,睇吓邊個手瓜硬囉

日本有乜依郁,中國一定回敬,呢啲嘢唔使講啦,睇日本仔夠唔夠膽挑釁中國,先開第一槍啫

中國都可以搵藉口  但係你共產黨戇鳩鳩立地成佛

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-8-22 11:02 發表
如果日本話因為「保護國土」而部署導彈,我認為中國唔應該出聲(其實都預左),不過如果話理由是「台灣有事」,我想問:台灣關你日本乜事?

而家日本擺明是協防台灣
協防仲好,日本本土成為合法打擊目標

司馬昭之心路人皆見

自衛隊龍門訂左近六十年,係時候要搬下,今次借左灣灣做借日

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-8-22 11:02 發表

而家日本擺明是協防台灣
研究下地圖,中國一旦統一台灣可以扼住台灣海峽及巴士海峽,依個系日本能源運輸嘅名門,另外台灣離琉球群島非常近,一旦站穩進攻日本好難守得住,所以台海會有一番惡鬥

果D之前報烏軍打入俄羅斯的媒體都好信 

日本推自己去死.

引用:
原帖由 nishizhen 於 2022-8-22 19:30 發表

研究下地圖,中國一旦統一台灣可以扼住台灣海峽及巴士海峽,依個系日本能源運輸嘅名門,另外台灣離琉球群島非常近,一旦站穩進攻日本好難守得住,所以台海會有一番惡鬥
x2

呢樣我以前在軍版都講過。武統之後,不單止打破第一島鍊,南韓、日本將會被反包圍,到時連第二島鍊北端都會瓦解,美軍只能退守菲菲+印尼一帶

督戰隊?島民又可以被皇軍調教喇!開心嗎?

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]