• 瀏覽: 1,640
  • 回覆: 28
23條當然唔可以設陪審團否則變冇牙老虎 ! 唔好乜野都要阿爺出手 ! 香港政府硬淨啲啦 !

任期只餘下8個月的本屆特區政府,積極推展《基本法》第23條立法工作,保安局局長鄧炳強接受《香港01》專訪時表示,正研究23條是否須設立陪審團,目前未有定論,亦會參考國安法及23條兼容性,研究是否訂立指定法官制度,處理23條案件。
鄧炳強又指,23條包涵的「竊取國家機密罪」,傳媒不會有豁免,他質疑「記者」難以定義。曾批評「黃色經濟圈」的鄧炳強,不時光顧撐警茶餐廳,他形容幫襯「支持正義和政府」的餐廳是理所當然。

23條立法加入間諜罪

2003年,時任保安局局長葉劉淑儀主理的23條立法,草案訂明被指控干犯叛國、分裂國家、顛覆、或煽動叛亂中煽惑他人干犯叛國、顛覆、分裂國家等罪行的人士,將由陪審員審訊。不過,去年訂立的《港區國安法》,第46條訂明律政司長可基於保護國家秘密、案件具有涉外因素等,發出證書指示相關訴訟毋須陪審團,首宗國安法案件、唐英傑案便不設陪審團。

鄧炳強在訪問中表示,保安局正在研究陪審團問題,未有定論,強調需整體考慮,「如果你話我『不排除不設(陪審團)』,當然唔係錯,但唔係我原意。」至於23條會否仿傚《國安法》設指定法官,他稱要研究《國安法》和23條立法的兼容性,有哪些地方可互相參考。

鄧炳強又指,23條七個罪類中,「竊取國家機密罪」涉及間諜罪,但範圍相對較窄,過往集中入侵軍事設施,未包涵過去兩年發生的事情,包括有人發動「顏色革命」,「有外國勢力的代理人去鼓勵及煽惑其他人反社會、危害社會,攬炒甚至港獨行為。」他舉例指,有前外國情報人員在壹傳媒創辦人黎智英的報館工作,從而引誘他人勾結外國,「這個人是不是間諜呢?我相信大家心裡有數。」

至於如何定義「國家機密」,他指違法行為一定有兩個元素,即行為及意圖,要有足夠證據合符兩個條件,才可檢控。被問到近日有報道披露全國政協副主席董建華入院,是否屬於「國家機密」,鄧炳強稱不能簡單評論,「要睇當時社會情況係點,你喺咩情況下攞到資料?你用咩方式去賣?對社會有咩影響?立心係點?要睇一連串(因素)先知道係咪犯罪。」

過去一直有人形容香港是「間諜之都」,鄧炳強指,在複雜國際政治環境下,「如果我話世界大都市無間諜,你都唔信啦」;又指不可能做到「間諜清零」,「世界上任何罪行都唔係立法後就無晒,係咪有盜竊罪就無人偷嘢?只不過令執法更有效。」

2003年「無媒體違法」 現時難界定記者

當年23條立法,政府為記者收窄「竊取國家機密罪」適用範圍,傳媒披露官方機密可以公眾利益辯護。鄧炳強指,無人在法律之上,「唔係話做呢個職業就唔算數」,又質疑「記者」定義模糊,「究竟邊個係記者?咩係記者?一個13歲小朋友,記協都話係記者,你都介定唔到。係咪是旦一個人行出來,話自己係記者、網媒,就可以做咩都得?」

他指2003年「無一個媒體係違法」,但現在《蘋果日報》高層被警方國安處控告勾結外國勢力,「事實擺在眼前,有媒體利用其角色從事危害國家安全行為,所以需要小心處理。」

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/690973/專訪-鄧炳強-研23條是否設陪審團-竊密罪傳媒無豁免

23條是國家法,不需要陪審團。

同國家安全有關嘅都唔應該有陪審團啦

大體方針無錯就得架啦,細枝末節既野都係用黎塞住民眾把口姐,犯法就係犯法,點樣為之犯法就係玩法律,應該詢專業人士意見,問廣大市民都無用架~~~~廣大市民梗係叫你唔好整狗圈比佢地戴啦,無皇管嘛~~~

陪審團識條毛咩,公園阿伯都好過佢哋。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-10-21 07:48 發表
23條是國家法,不需要陪審團。
x2 應該直接交俾中央審訊

話明國安法,就算設陪審團,都係由全國省份十幾人民民主選出陪審團啦!呵呵!
如果剩係港灣區就毫無代表性啦!

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 08:02 發表
同國家安全有關嘅都唔應該有陪審團啦
點解唔一切不設陪審團?睇來都睇錯鄧炳強

引用:
原帖由 bronze18man 於 2021-10-22 04:46 發表
話明國安法,就算設陪審團,都係由全國省份十幾人民民主選出陪審團啦!呵呵!
如果剩係港灣區就毫無代表性啦!
大陸都冇陪審團,點解香港要有

日日掛住23條立功食糊 服左佢

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-10-22 08:36 AM 發表
日日掛住23條立功食糊 服左佢
唔係喎,香港正常市民見到鄧 sir 好勤力咁做事服務市民及國家喎
當然都係嗰句,我唔期望漢奸走狗黑暴死曱甴會同意嘅

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2021-10-22 08:59 發表

唔係喎,香港正常市民見到鄧 sir 好勤力咁做事服務市民及國家喎
當然都係嗰句,我唔期望漢奸走狗黑暴死曱甴會同意嘅
好勤力...刷鞋 我淨係見到佢除左講中國台灣 無做過實事 潘媽媽call佢都唔見人

最緊要有蘇惠德2.0,3.0在大廳升堂

應設陪審團,但係委任的公職人員

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-10-22 09:58 AM 發表

好勤力...刷鞋 我淨係見到佢除左講中國台灣 無做過實事 潘媽媽call佢都唔見人
維護香港自身法治制度就係做緊實事,
若吵吵鬧鬧就叫做嘢,嗰啲只係膚淺睇法~

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]