• 瀏覽: 1,428
  • 回覆: 27
經常出現在各類非法集結現場的「王婆」王鳳瑤,涉嫌於今年初在將軍澳拒絕向警員出示身份證,被控一項阻差辦公罪。她否認控罪,案件今天(28日)在觀塘裁判法院開庭。王鳳瑤沒有律師代表。
控方在庭上播放片段。片段顯示,警員要求她出示身份證。王鳳瑤表示攜帶了證件,但先後至少5次稱「等吓先啦」「搵吓先」「俾我示威完先警告啦」等,拒絕出示身份證。警方警告無效後將其拘捕,並收起王鳳瑤的雨傘。期間她不斷高呼「唔好整爛我啲嘢呀」,之後被抬上警車。

王老太婆多次阻撓警察辦公,身為中國香港人,經常出示英國國旗,是何居心?不能因為其年齡大而手下留情,一定要嚴懲不貸

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202110/28/AP617a3b2ae4b0f21ec5a48463.html

熱賣及精選
引用:
原帖由 海邊花花手背 於 2021-10-28 02:46 PM 發表

經常出現在各類非法集結現場的「王婆」王鳳瑤,涉嫌於今年初在將軍澳拒絕向警員出示身份證,被控一項阻差辦公罪。她否認控罪,案件今天(28日)在觀塘裁判法院開庭。王鳳瑤沒有律師代表。
控方在庭上播放片段。片段顯示,警員要求她出示身份證。王鳳瑤表示攜帶了證件,但先後至少5次稱「等吓先啦」「搵吓先」「俾我示威完先警告啦」等,拒絕出示身份證。警方警告無效後將其拘捕,並收起王鳳瑤的雨傘。期間她不斷高呼「唔好整爛 ...
呢只曱甴咁鐘意大陰帝國,點解當年 唔死去大陰帝國呢

黃人曱甴口中嘅廢老

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-28 02:51 PM 發表

黃人曱甴口中嘅廢老
又否又屈警察輪姦佢

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-10-28 03:07 PM 發表

又否又屈警察輪姦佢
如果唔係咁多天眼,佢會...

上次坐完唔知悔改

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-28 03:12 PM 發表

上次坐完唔知悔改
為左食異士佢可以去到好盡

公起 

搏同情,此類人次次都出來搞事,証明之前既判罰沒有效。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-10-28 03:07 PM 發表

又否又屈警察輪姦佢
日間扮示威者,晚間變天使

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-28 03:16 PM 發表

日間扮示威者,晚間變天使
呃啲異士話自己怕羞,只可以喺全黑房間交合

痴線婆

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-10-28 03:18 PM 發表

痴線婆
黑暴時期,通街都係

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2021-10-28 02:50 PM 發表

呢只曱甴咁鐘意大陰帝國,點解當年 唔死去大陰帝國呢
王鳳瑤在香港深水埗出生和長大,早年就讀德貞女子中學。在大專主修會計及音樂畢業後,曾從事會計工作,任職核數員,又曾到馬會任兼職。1986年,她前往奧地利維也納學習聲樂;後來又短暫移居美國。2004年,她回港後曾與宣明會到陝西省做義工。2006年,在廣東省深圳市買了一個單位,更曾打算從此在該地生活。但後來在做義工期間發現中國大陸並不簡單,亦曾經嘗試到國家信訪部投訴但不果。在香港政治氛圍越來越壞的情況下,她亦隨之參與社會運動。

【文匯網訊】大公文匯全媒體報道:早知今日,何必當初!人稱「王婆婆」的超級戀殖狂王鳳瑤,自去年8月11日後再無露面,其後自爆自己於皇崗過關時涉「尋釁滋事罪」被捕、拘押個半月獲釋後,一直留在深圳。據「黃媒」《立場新聞》報道,「王婆婆」日前多次以迫切理由申請回港被拒,令香港的流動資產間接被凍結喎;又話要為「被政治迫害的手足」,向「法官閣下」跪地求情、求救云云!

據悉,王鳳瑤持有香港身份證,於深圳定居。從2014年起,就經常出現在香港各種大大小小的社運場合,更曾因戴「光復香港」示威品進入法庭而被判藐視法庭罪成。去年黑暴期間,王鳳瑤屢屢在現場揮動英國國旗,引人注意。

王大姑娘真係「身在深圳營,心在英」!
http://news.wenweipo.com/2020/08/12/IN2008120033.htm

https://zh.wikipedia.org/wiki/王鳳瑤

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2021-10-28 03:37 PM 發表

王鳳瑤在香港深水埗出生和長大,早年就讀德貞女子中學。在大專主修會計及音樂畢業後,曾從事會計工作,任職核數員,又曾到馬會任兼職。1986年,她前往奧地利維也納學習聲樂;後來又短暫移居美國。2004年,她回港後曾與宣明會到陝西省做義工。2006年,在廣東省深圳市買了一個單位,更曾打算從此在該地生活。但後來在做義工期間發現中國大陸並不簡單,亦曾經嘗試到國家信訪部投訴但不果。在香港政治氛圍越來越壞的情 ...
做埋咁多傷害國家既事,又支持班曱甴去分裂國家,佢仲好意思返大陸?

主題標籤 #裁判法院
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]