• 瀏覽: 25,836
  • 回覆: 322
  • 追帖: 1
消費券計劃將於明日(4日)開始接受登記,並最快可於8月1日領取第一期共2000元的消費券,政府提供了四種儲值支付工具讓市民領取電子消費券,包括八達通、AlipayHK(支付寶香港)、Wechat Pay HK和Tap & Go拍住賞。四大支付工具於涵蓋商戶種類、商戶數量、網購、優惠等不用方面各有優勝之處,下文為你分析,讓你選出最合適的支付工具收取5000消費券!

刺激消費帶動經濟,推廣電子支付
電子支付技術成熟,香港太落後

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202107/03/AP60e021fde4b0c070ccc7491e.html

熱賣及精選
引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-7-3 05:04 PM 發表

消費券計劃將於明日(4日)開始接受登記,並最快可於8月1日領取第一期共2000元的消費券,政府提供了四種儲值支付工具讓市民領取電子消費券,包括八達通、AlipayHK(支付寶香港)、Wechat Pay HK和Tap & Go拍住賞。四大支付工具於涵蓋商戶種類、商戶數量、網購、優惠等不用方面各有優勝之處,下文為你分析,讓你選出最合適的支付工具收取5000消費券!

https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202107/03/60e01e5fe4b0c39fcb2523731.jpg
八達通間間超市都得

隔離村人馬又來偷割韮菜 😌😌下流

引用:
原帖由 montejo 於 2021-7-3 05:20 PM 發表

八達通間間超市都得
之前惠康冇支付寶的, 今早問收銀員, 原來已開始用了, 百佳早就有, 其他的小超市就唔知, 我就心大心細在八達通和支付寶之間選擇

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-7-3 05:26 PM 發表

之前惠康冇支付寶的, 今早問收銀員, 原來已開始用了, 百佳早就有, 其他的小超市就唔知, 我就心大心細在八達通和支付寶之間選擇
咁就支付寶啦

微信=支付寶>>>>八達通>>>>>>>>>Tap&go

只要登記,黃人曱甴就冇晒私隱了

引用:
原帖由 montejo 於 2021-7-3 05:28 PM 發表

咁就支付寶啦
我都偏向揀支付寶, 但支付寶用唔到在巴士和小巴士呢! 如果出入是港鐵為主的話, 會毫不猶豫揀支付寶

黃金商場啲電腦鋪頭好似4隻都唔收 ...

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-7-3 05:26 PM 發表

惠康一定有, 幾時開始唔知

alipayhk 我用咗一年, 惠康一年前一定收, 我成日用

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-7-3 05:32 PM 發表

我都偏向揀支付寶, 但支付寶用唔到在巴士和小巴士呢! 如果出入是港鐵為主的話, 會毫不猶豫揀支付寶
但係用支付寶無政府交通費補貼,搭港鐵一定用八達通!

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-7-3 05:38 PM 發表

惠康一定有, 幾時開始唔知

alipayhk 我用咗一年, 惠康一年前一定收, 我成日用
開始了, 我今早特登問收銀員, 但收銀台未顯示標誌

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2021-7-3 05:39 PM 發表

但係用支付寶無政府交通費補貼,搭港鐵一定用八達通!
這又是一個選擇要素

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-7-3 05:43 PM 發表

開始了, 我今早特登問收銀員, 但收銀台未顯示標誌
收咗好耐架啦, 雖然alipayhk 係死對頭百佳老細李+X係股東之一

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-7-3 05:48 PM 發表

收咗好耐架啦, 雖然alipayhk 係死對頭百佳老細李+X係股東之一
這我就唔知了, 之前佢收銀枱的收錢標誌一直都冇顯示, 百佳的自助收錢機就有顯示, 所以我知他們有

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]