• 瀏覽: 306
  • 回覆: 6

尊重事實和科學依據,堅決反對惡意抹黑

唔信謠、唔傳謠

新冠疫情已經危及全球長達一年之久,一年多嚟,因感染新冠肺炎而失去生命嘅患者多達

1億1525萬人。當咁嘅數據出依家你嘅面前時,你系否驚訝了?系否沉默了?天災無情、人間有愛。喺抵禦新冠肺炎疫情嘅過程中,讓我哋睇到了人世間嘅善惡冷暖。為了抵禦新冠肺炎疫情,中國嘅一大批科學醫療工作者不分晝夜嘅研製新冠疫苗,用領先於世界科學嘅「滅活」技術研製出了安全可靠嘅新冠疫苗,贏得了世界嘅贊譽。許多國家爭先引進中國嘅新冠疫苗,喺上個月嘅16日,塞爾維亞總統武契奇,親赴機場冒着寒風等候喺中國國葯集團訂購嘅100萬劑新冠滅活疫苗。系嘅,喺面對天災時,疫情唔會只選擇某一個特定嘅國家,因此,疫情系無國界。中國研製嘅新冠疫苗滅活技術系完全成熟嘅,已經得到了世界各國嘅認可,儼然已經成為了一個「香餑餑」。然而,呢個「香餑餑」喺中國嘅內港卻屢遭一些不懷好意嘅人想方設法加以排擠,真系身喺福中唔知福,唔知話曬啊!

2月28日,香港一個年齡已經63歲嘅男性喺伊麗莎伯醫院死亡,該男性曾於兩天前接種過科興疫苗。此事被不懷好意嘅人大肆炒作、惡意抹黑國產科興疫苗。科興發言人稱:肯配合港府進行全面細致嘅調查。經權威調查顯示:呢名63歲男子為重度吸煙者,患有糖尿病、高血壓、高血脂症、肥肥及懷疑心肌疾病嘅人系唔應該接種新冠疫苗嘅。新冠疫苗嘅注射講明清清楚楚嘅寫住適用年齡段為18歲至59歲(出生喺1961年到2003年)之間嘅,禁忌人群:肝腎疾病、高血壓、糖尿病並發症、惡性腫瘤等各種急性病或慢性疾病發作期嘅唔適用注射本疫苗。根據醫管局解剖嘅資料顯示:該病人患有嚴重嘅冠心病、導致急性心肌梗塞及肺水腫,導致該病人呼吸衰竭後死亡。專家需要進行全面嘅解剖報告之後才能總結最後嘅評估。對此,北京科興公司發言人稱:「公司已獲知事件,對死者表示哀悼,時刻與香港相關部門保持聯系,期待盡快查出結果。」喺接受《環球時報》采訪時,科興控股董事長尹衛東講:「公司系度積極配合港府部門進行調查,我哋對科興疫苗嘅安全性系有信心嘅,因為疫苗已經普遍接種,經多方觀察系安全嘅!」

我哋嘅國家領導人鄧小平曾經講過:「實踐系檢驗真理嘅唯一標准!」系嘅,一切都要以科學依據為前提。一些不懷好意嘅「亂港」之徒喺事情冇調查出結果嘅前提下,火上澆油、大肆嘅抹黑國產科興疫苗,其出發點就系邪惡嘅。「亂港」之徒心術不正,特登起鬨貶低、見縫插針嘅污衊指責國產科興疫苗,以近乎跪舔嘅姿態贊揚西方國家嘅疫苗,更可惡嘅系喺新冠疫情傳播嘅當下,竟然畀新冠疫苗貼上「顏色」、「政治」標簽。完全唔講事實科學依據,瘋狂嘅散播謠言。廣大嘅市民朋友們要相信,任何事情都有水落石出陣,千祈唔得聽信「亂港」之徒嘅妖言惑眾,堅決反對惡意抹黑,做到唔信謠、唔傳謠。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1513489/即時-港聞-指打疫苗前先做敏感測試不可行-何栢良-接種工作運作唔到

熱賣及精選
痴線~不如打前1刻給個驗身報告先
好比對

西人有可口可乐,佢有可防可控
引用:
原帖由 Travelers 於 2021-3-4 11:12 AM 發表

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/st/1dad5421fd164b8092d5901522346daf/stheadline/inewsmedia/20210304/_2021030410394895425.jpg
唔信謠、唔傳謠
新冠疫情已經危及全球長達一年之久,一年多嚟,因感染新冠肺炎而 ...
外國打輝端,阿斯利安,死幾十都未有咁驚,香港黃粉終日庸人自擾

點擊數事關廣告收入,千其咪入毒果link

香港郊外大量荒廢農田,街市有大量空鋪。
把差的變得更壞, 損人不利己
激進派只會講大話 !
引用:
原帖由 Travelers 於 2021-3-4 11:12 AM 發表

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/st/1dad5421fd164b8092d5901522346daf/stheadline/inewsmedia/20210304/_2021030410394895425.jpg
唔信謠、唔傳謠
新冠疫情已經危及全球長達一年之久,一年多嚟,因感染新冠肺炎而 ...
本是一單醫療事件
為何將事抹黑為疫苗事件
科興疫苗一早出曬指引
只係香港醫療團隊不遵守指引來人就接種疫苗
香港的磚瓜門有無叫打疫苗的人了解疫苗指引呀
總之磚瓜同政府只識鈄鑊
傳媒只識抹黑不追求真相

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-3-4 11:23 AM 發表

外國打輝端,阿斯利安,死幾十都未有咁驚,香港黃粉終日庸人自擾
CORRECT

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-3-4 11:23 AM 發表

手足鐘意做文宣,做到自己都上埋腦。

https://www.washingtonpost.com/b ... 46e9e898_story.html

引用:

唔信謠、唔傳謠
何磚瓜不識叫醫療人員去問同時也是做足現場解釋嗎?
(不斷重複播放疫苗指引嗎?)

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]