• 瀏覽: 1,117
  • 回覆: 41
本主題由 System 於 2021-1-19 06:30 PM 解除限時高亮
新民黨就新一份財政預算案提出多項建議,包括減少2021/22年度的政府經營開支2%,預料可節省約114億元,認為可騰出資源補足早前多輪防疫抗疫基金的不足;又建議設立「臨時失業援助計劃」,即由今年1月起,向受疫情影響失業人士每月發放6000元援助,為期半年,不設入息審查。

新民黨說,政府未來數年的財政困難嚴重,應開源節流,提出要檢視各項大額開支計劃、上調股票買賣印花稅,並建議引入租住居所租金扣稅,以及聘請外傭開支扣稅等。

大家又有冇咩建議?
可以在呢個LINK提出: https://www.budget.gov.hk/consultation21/chi/share.php

新聞來源連結:
https://sina.com.hk/news/article/20210118/1/10/84/新民黨提出多項預算案建議-另倡設臨時失業援助-12629750.html

熱賣及精選
羅局長早已明言不想設失業援助金制度。

回覆 引用 TOP

我自己反而有另外一樣建議, 下面係我交左的建議:

希望可以大幅增加煙稅

你好,

政府一向希望吸煙人數可以更少。我本人從不吸煙,也很討厭其他人吸煙。過往一向有研究指出加煙稅以使煙價提高,是令煙民決心戒煙的重要誘因。但以往曾有某前財政司司長因為怕令煙民支出太大而沒聽取民眾建議提高煙稅,實在令人啼笑皆非!之後幾年接任人也沒有再提。

現在的情況,我認為值得重新考慮大幅增加煙稅。由於新冠肺炎疫情持續,全港市民已不斷為抗疫而努力,大大改變了很多生活習慣。唯獨是煙民仍是其中一個大缺口。煙民吸煙,自然要除下口罩。而且每次不是數秒,而是數分鐘以至十數分鐘的時間,萬一感染了病毒,他們就是流動播毒器!再者,不少煙民會聚集在同一地點吸煙,只要當中一人染病,就很容易傳給身邊的煙民,成為一個新的新冠群組!

其次,已有證據證明煙民本身如果染上新冠肺炎,發展成重症的機會會比非吸煙者大大提高。我個人估計甚至煙民身邊經常吸二手煙三手煙的家人朋友的相關風險也會有一定提高。這可會影響到整體感染者的康復和死亡率比例,以及香港醫療系統的運作和開支!

所以,現在是一個非常合理的時間重新提出大幅增加煙稅。這次不單止是為煙民的健康著想,希望可以幫他們有戒煙的誘因,更易成功戒煙;這次更是為了全香港市民的健康著想,為更有效制止疫情再次擴散開去著想!如此的理由下,誰還敢反對增加煙稅,就等於不想制止疫情,絕對會被港人唾罵!

希望政府可以好好考慮這個建議!謝謝,祝工作愉快順利!

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-1-19 12:52 PM 發表

新民黨就新一份財政預算案提出多項建議,包括減少2021/22年度的政府經營開支2%,預料可節省約114億元,認為可騰出資源補足早前多輪防疫抗疫基金的不足;又建議設立「臨時失業援助計劃」,即由今年1月起,向受疫情影響失業人士每月發放6000元援助,為期半年,不設入息審查。

新民黨說,政府未來數年的財政困難嚴重,應開源節流,提出要檢視各項大額開支計劃、上調股票買賣印花稅,並建議引入租住居所租金扣稅, ...
有建議!執咗傷港電台炒哂班廢柴冗員👍

有工無人做, 拖半年不如等佢地面對現實...

或者開設臨時工, 掃下街都好..., 好過就咁派...

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-1-19 12:52 PM 發表

新民黨說,政府未來數年的財政困難嚴重,應開源節流,提出要檢視各項大額開支計劃、上調股票買賣印花稅,並建議引入租住居所租金扣稅, ...
幾好,解解市民之急!😶但要有效監察防人偷雞搵水。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johntt 於 2021-1-19 12:56 PM 發表

有建議!執咗傷港電台炒哂班廢柴冗員👍
呢個我唔知關唔關預算案事。 

不過你都可以試下去一樓個LINK寫幾隻字,應該十分鐘都夠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 01:00 PM 發表

有工無人做, 拖半年不如等佢地面對現實...

或者開設臨時工, 掃下街都好..., 好過就咁派...
有建議可以試下一樓的LINK提出建議。應該十分鐘左右就夠。

回覆 引用 TOP

大家仲有冇建議?

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-1-19 18:04 發表

大家仲有冇建議?
我見議增收黑暴稅. 先將企業稅增加, 然後為社會服務既正常企業可以減稅, 黃企就無法減稅.

方法如下:

先將稅率由17% 加到 22%. 但增加一個寛減稅率, 為社會服務評分, 100分, 可扣減稅項最高為 5% . 要成功拿到呢D就要證明沒有參與黑暴, 為政府推廣政策等等. 如企業有黑文宣則減80分, 或暴動中有員工被補則按比例扣分, 減稅為 5% * 分數/100分. 企業可以自由參唔參加呢個項目, 如果唔參與則要交 22% 稅咯. 超簡單!

咁又可以賺多點錢, 又可以清清黃店. 一舉兩得.

另外建議設立司法覆核基金, 司法覆核既援助要由基金而非法援資助, 基金如果無錢就要市民捐錢, 避免市民濫用. 如果基金不夠錢就唔批覆核. [反正黃絲都捐得出成億, 唔好浪費左佢地D錢]
慳錢方面:

1. 將港台賣比TVB, 頭5年每年資助10億元, 5年後要TVB 自負盈虧.
2. 全面電腦化, 取消區議員, 改用手機APP 取代議員, 取而代之係APP IT 管理員, 不用民選, 只需要每月出報告同追政府跟進每一個Case.

點定義失業?錢係邊度黎?

又養懶人

回覆 引用 TOP

退稅
今年度唔駛交稅

菲人黎旅遊我唔會排擠佢地
但要求港人唔請菲人係要經濟打擊佢地
護保在菲旅客都做唔到
唔打擊佢地經濟
佢地點識反省

回覆 引用 TOP

因為自己唔食煙,又討厭人地食煙,所以要求加煙草稅,,,真有理由.

不如加避孕套稅啦100元一個,反正廢青都無地方扑野,港女都話有樓有高潮,香港可以做全球性愛成本最高之都又多個第一.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-19 06:08 PM 發表

我見議增收黑暴稅. 先將企業稅增加, 然後為社會服務既正常企業可以減稅, 黃企就無法減稅.

方法如下:

先將稅率由17% 加到 22%. 但增加一個寛減稅率, 為社會服務評分, 100分, 可扣減稅項最高為 5% . 要成功拿到呢D就要證明沒有參與黑暴, 為政府推廣政策等等. 如企業有黑文宣則減80分, 或暴動中有員工被補則按比例扣分, 減稅為 5% * 分數/100分. 企業可以 ...
呵呵, 都可以建議下. 可以用一樓的LINK.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]