• 瀏覽: 688
  • 回覆: 14
踏入農曆新年,相信港人對去年新春每日外出搶購口罩的「指定活動」仍歷歷在目,口罩在疫情初期成為戰略物資,一罩難求。市民冒寒...

又瀨政府,過百一盒,搶錢又無見你講,報紙佬又吹大咗,執正常

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210213/mobile/bkn-20210213033001636-0213_00822_001.html

熱賣及精選
咩都要政府採購保護,批錢時又話洗費開支大要壓縮 立法會議員

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
引用:
原帖由 皇旺絲 於 2021-2-13 05:45 AM 發表

踏入農曆新年,相信港人對去年新春每日外出搶購口罩的「指定活動」仍歷歷在目,口罩在疫情初期成為戰略物資,一罩難求。市民冒寒...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210213/photo/bkn-20210213033001636-0213_00822_001_01b.jpg?20210213040657

又瀨政府,過百一盒,搶錢又無見你講,報紙佬又吹大咗, ...
有件ET重話要規管口罩入口,無防疫唔入得,係咪打掃屋企都要用N95 ?!fst_002:

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
大陸D 口罩基本屈晒機, 香港D 山寨廠成本同QC 都係拍馬追唔上.
開口罩廠好似N年前痴膠花咁, 唔執就奇啦.

之前收過有間所謂made in HK派sample, 密封膠袋入面居然有條草同口罩pack 埋一齊. 大風吹入黎架? 真係笑撚死.
香港既工業早就收晒皮, 開廠亦唔係宜家班候生仔諗得咁簡單.
換位思考, 係大陸有幾個零經驗既人, 夾錢買部機第一次做就認屎認屁, 你敢買?

投資邊有實賺㗎
尤其投機一窩風嘢
同埋點叫政府過橋抽板

黃人腦殘

東方開始變毒果

其實睇返上年三月都早已講咗口罩廠只是短期生意喎,從無提級是千秋萬代!

要怪就怪毒果,誇大口荒,口罩用7天就唱到天跌落黎咁

引用:
原帖由 高高陳高高 於 2021-2-13 01:59 PM 發表

東方開始變毒果
因為東方硬膠,貪平請了毒果離職的老鼠屎吧!

方向立場愈來愈偏頗,為左吸引讀者眼球,無所不用其技

係政府叫你開嗎?咁寫標題香港點會好,又想嗌交嗎?

東方日報就快變毒果日報

你認識的世界並不是我認識的世界
口罩短期生意是常識吧

早前賣成幾百蚊一盒,之前賺唔少啦

舊年開頭人人都一次過俾晒錢訂貨, 當時的資金當然係相當充裕
但當一眾買家都俾晒錢之後, 佢地就開始陸陸續續打去廠商追貨
個個大條道理話自己一早俾晒錢, 日日淨係識走上門攞貨, 攞完唔俾錢就走 (因為一早俾晒錢)
廠商呢一刻先發覺大獲, 下半年做埋做埋的貨就俾呢班唔俾錢的人攞走晒, 完全無收入之下仲欠緊大量買家訂落的貨
結果廠商當初收的果筆訂金慢慢食下食下就食晒, 完全無收入之下一到今年就捱唔住

至於點解無新一批訂單, 總結網上留言, 原因好簡單:
買家 1: 我舊年一次過俾晒錢去左幾間唔同的廠商留名落訂 (因為當時大家都話無貨先週圍去訂, 唔係諗住炒), 後來先發覺原來加埋一共訂左十幾盒, 而家打後兩年都唔需要加訂
買家 2: 市面有得賣, 唔需要預訂, 用都無先逐盒買
買家 3: 上年打左去問, 係佢地自己話無貨, 所以唔會再打去, 會搵第二間問
買家 4: 一早俾晒錢訂, 部份廠商仲欠我貨, 而家應該係到佢俾貨我, 唔係我唔想買

主題標籤 #口罩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]