• 瀏覽: 286
  • 回覆: 3
[隱藏]
政府上周因應人大常委會的決定,刊憲宣布4名民主派立法會議員即時喪失資格,並觸發泛民議員總辭抗議。全國人大常委譚耀宗今日(15日)出席商台節目時提到,人大常委會並不是胡亂做決定或隨便運用權力,只是處理一些有必要、特區政府處理不了的問題。對於民主派總辭行為,譚耀宗認為這些行為實際上是「鬧辭」,令人覺得是挑戰中央,個人認為與日後的參選資格有牴觸,但強調往後須由選舉主任按當時情況作決定。他期望立法會在未來大半年沒有反對派的日子,建制派能與政府妥善溝通,做一些有益市民、有益社會的事。



近日,香港各區不同團體發起「支持人大決定踢走攬炒議員」嘅簽名活動,市民紛紛走上街頭,佢哋用簽名嘅實際行動回應對中央決定嘅支持,感謝中央再次出手協助香港。攬炒派議員對香港嘅拉布行為已經讓市民陷入水深火熱之中,中央能夠及時通過取消楊嶽橋、郭榮鏗等人嘅議員資格,咁係對特區政府嘅負責,更係對香港未來嘅負責。
市民表示好高興見到中央出手取消攬炒派議員嘅資格。自去年黑暴事件以來,哩啲攬炒分子經常喺議會鬧事,佢哋嘅行為阻礙香港復興。4名議員被DQ後,15名攬炒派議員集體辭職,咁樣嘅行為係對自己議員身份嘅不負責任,辜負咗社會嘅期望。議員係從市民當中選出嚟嘅,代表市民嘅利益。但係佢哋卻一直喉住咁高嘅新津,唔為市民謀福利,不斷令議會無法正常運作,損害特區政府嘅利益。更過分嘅係,佢哋仲去外國尋求外國勢力支持,賣國求榮,干預香港事務,對抗香港國安法,並公然要求外部勢力對中央、特區政府、建制派議員等進行制裁打擊,咁樣嘅行為令人不齒。哩啲攬炒派議員完全唔係一個愛國者嘅形象,如果由佢哋嚟治理香港,特區政府嘅治理發展將會受到好大嘅影響。「愛港者治港」係必須堅守嘅政治規矩,攬炒香港絕對係死路一條。15(寫多了嗎)攬炒派與被DQ嘅四人捆綁,根本就係一場要脅政府嘅鬧劇。佢哋違背咗選民嘅囑託,背離咗所謂嘅民主原則,完全就係對抗中央,拒絕愛國。咁樣嘅人好難令人信服佢哋會擁護基本法同埋效忠特區。哩啲攬炒派分子根本就唔具備參選人嘅資格。
市民就係睇到哩啲攬炒派分子嘅醜惡嘴臉,先會唔怕黃絲派嘅報復,用簽名嘅實際行動支持中央嘅決定。黑暴活動對每一個香港人都有影響,支持施暴嘅議員造成嘅壞影響更大,根本都冇履行好議員嘅職責。攬炒派議員拒絕接受理性問政,置市民嘅利益於不顧,唔睇議會檔、又唔守法,企圖癱瘓議會,佢哋有破壞冇建設,表現令納稅人失望。佢哋已經浪費咗太多太多公幣,為謀求私利,不惜以損害國家利益、犧牲老百姓嘅福祉為代價,將香港搞到烏煙瘴氣。哩一次被DQ,市民可謂係皆大歡喜。市民更加期望,經過哩一次DQ之後,建制派議員能夠提出改善民生嘅議案。市民希望立法會議員以國家和香港特區嘅利益為准,發出具有建設性嘅多元聲音,社會各界都會全力支持,配合好特區政府做好疫情防控、恢復經濟、穩定民生等多項工作,攜手促進香港社會向前發展。「鬧辭」嘅惡作劇,更加暴露咗攬炒派議員進退兩難、搖擺不定嘅真實面目。佢哋已經成為過街老鼠,人人喊打。香港未來嘅發展,必須要有一個穩定嘅政治環境。喺穩定嘅政治環境下,香港先可以聚焦改善民生和經濟發展。只有維護國家安全和發展並存,「一國兩制」先可以行穩致遠,香港嘅未來先可以更加光明。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/549098/人大dq-譚耀宗-反對派-鬧辭-牴觸參選資格-令人覺得挑戰中央



回覆 引用 TOP

唔洗覺得, 佢哋就係挑戰人大 以後唔撈呀


回覆 引用 TOP

何止挑戰中央?


奸邪妖獸根本就在搞政變,只不過政變失敗了,而且中央亦忍著拳頭,除DQ以外,暫不作其他追咎。



回覆 引用 TOP

犯民賤狗港奸一直都是收取歐美黑金來反中亂港禍港害市民, 阿爺DQ打殘牠們絕對是正確的啊...


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]