• 瀏覽: 4,413
  • 回覆: 60
童裝連鎖店Chickeeduck早前於屯門市廣場分店內展示「香港民主女神像」,遭業主指屬違反租約並入稟高院原訟庭,雖然事件最後達成庭外和解,但昨日(14日)再被發現其沙田新城市廣場分店內,展示了一座類似塑像,隨即收到業主發出的律師信,要求立即移除該展品。Chickeeduck行政總裁周小龍今(15日)表示,將聯絡業主了解情況,再決定下一步行動。
周指出,昨午於新城市廣場分店內擺放涉事塑像,在塑像上掛上店內產品,以支持本土藝術家及招徠生意,但當晚立即收到業主通知,要求移除塑像。他指,該分店開業超過20年,亦曾無數次擺放兔子等不同展品,直言不理解業主反對的原因,期望可先與業主商討,再決定下一步行動。

新城市廣場的業主新鴻基地產表示,留意到有租戶於店內展示不符合租約內容的展品,已去信該商戶,要求其立刻移除有關展品,集團將保留一切法律追究的權利。

又來?正一大種乞衣,煩不煩

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200815/bkn-20200815143657104-0815_00822_001.html

熱賣及精選
商埸好快比黑暴大裝修大水浸
民主力量真強大
比邪教惡魔更可怕

其實刻意保留呢個塑像,明顯係古曼童

擺到邊畀人趕到邊,證明呢舊嘢幾咁乞人憎!

生意唔好, 皮費重. 又唔想俾人話做唔住.

出埋 d 屎橋, 退得一間得一間. 

最聰明的奸商

黃絲曱甴仲唔去撐場

點解唔移民?

乜嘢叫[童裝連鎖店]???
呢啲店舖只係繁榮富裕社會的衍生物, 依家香港一夜回到解放前, 經濟面臨崩潰, 有撚人買童裝咩, 呢間嘢在店內搵個瘟神, 正常客人都唔會行入去, 靠黃屍客屎都冇得食.
我預測呢間濕鳩童裝雞鴨店, 年底之前全線執笠.

引用:
原帖由 max3350 於 2020-8-15 04:11 PM 發表

生意唔好, 皮費重. 又唔想俾人話做唔住.

出埋 d 屎橋, 退得一間得一間.

最聰明的奸商
違反租約
理論上除被終止租約,很大可能要付期滿之前餘下租金
當然,佢話庭外和解,大業主可能多一事不如少一事
廢事被甲甴莊修

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 15-8-2020 16:38 發表

違反租約
理論上除被終止租約,很大可能要付期滿之前餘下租金
當然,佢話庭外和解,大業主可能多一事不如少一事
廢事被甲甴莊修
要佢簽多2年

想終止租約,又用呢條屎橋

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2020-8-15 04:09 PM 發表

擺到邊畀人趕到邊,證明呢舊嘢幾咁乞人憎!
曱甴梗係乞人憎啦

衰過過街老鼠

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-8-15 04:02 PM 發表

童裝連鎖店Chickeeduck早前於屯門市廣場分店內展示「香港民主女神像」,遭業主指屬違反租約並入稟高院原訟庭,雖然事件最後達成庭外和解,但昨日(14日)再被發現其沙田新城市廣場分店內,展示了一座類似塑像,隨即收到業主發出的律師信,要求立即移除該展品。Chickeeduck行政總裁周小龍今(15日)表示,將聯絡業主了解情況,再決定下一步行動。
周指出,昨午於新城市廣場分店內擺放涉事塑像,在塑像上 ...
呢條友,搞到神憎鬼厭,第日去女人街廟街開連鎖檔啦。

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-8-15 04:02 PM 發表

周指出,昨午於新城市廣場分店內擺放涉事塑像,在塑像上 ...
古有孟母三遷 ..

今有曱甴三移 ..

點解唔直接運去堆田區 ..

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]