• 瀏覽: 6,497
  • 回覆: 196
港府防疫大漏洞,一萬名豁免強制檢疫海員恐在港播毒!海事處證實,至今約有一萬名船員獲港府豁免強制檢疫,包括在香港國際機場海天客運碼頭提供轉駁服務的快船船員,而現時南丫島附近海面停泊六艘貨船,各有一名船員確診新冠肺炎,船上共一百四十人須隔離檢疫。有專家批評港府允外地船員換更豁免安排,易把病毒傳入香港,形容猶如「無掩雞籠」,又批評:「有常識都知會出事!」促請政府堵塞漏洞,取消相關豁免。

轉載 ~

豁免強制檢疫安排屢被指是引發第三波疫情的主因,多名海員先後在港確診,惟政府至今仍未取消有關安排。海事處發言人表示,現時所有在本港機場抵港及登船的海員,須在離開出發地前四十八小時內取得呈陰性的核酸檢測結果,並提供船公司或代理發出的保證書;船員抵港後亦要在衞生署留下深喉唾液樣本,並留港進行十四天醫學監測,期間要戴口罩和每天量度體溫兩次,並呈報不適。
何栢良:有常識都知會出事該處亦稱若船員需留港等待登船,船公司或代理需安排其住宿作自我隔離並確保船員不會去公共場所等,確保過程中不會與公眾接觸。不過,有船公司代理接受訪問時,坦言無辦法確保船員不離開酒店,並稱只能靠船員自律。
香港大學感染及傳染病中心總監何栢良批評,不少船員來自菲律賓及印度等高危地方,獲換更豁免安排,形容是「有常識都知會出事」,暗斥香港是否可以成為「換更國際豁免航運中心」。
工會:外國船員或走入社區他指有確診者的船上,百多人被列為緊密接觸者,擔心出現更多確診個案,需要入院或隔離營。何栢良怒斥政府遲遲未堵塞漏洞,又指有船員在大角咀上船時未有戴上口罩,認為政府需要擴大「口罩令」至戶外,讓市民可以舉報無遵守的人。
香港海員工會主席張世添亦批評,香港對船員採取的防疫措施寬鬆,因在世界各地容許在當地更換船員的地方不多,又擔心有外國船員抵港或需等候船隻靠岸,期間要入住本港酒店,難保他們不會走入社區。
衞生署表示,六月於各出入境管制站,向近四萬六千名獲豁免檢疫的人士發出醫學監察通知書;七月截至廿二日,則向近四萬人發出有關通知書。而保安局月初回覆立法會議員提問時稱,二至五月共向約廿萬人發出通知書。換言之,由二月至前日,共有約廿九萬人入境後毋須接受強制檢疫十四日,但要接受醫學監察,期間要戴口罩和每天量度體溫兩次。

促請政府堵塞漏洞,取消相關豁免。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200725/00176_025.html

呢一年多,真係好多嘢忙,但係一定有啲智囊團啊!就算自己睇唔到,而家新聞傳媒報導出嚟,真係要立即立法,採取行動,以免再多一個問題出嚟喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2020-7-25 06:48 AM 發表

港府防疫大漏洞,一萬名豁免強制檢疫海員恐在港播毒!海事處證實,至今約有一萬名船員獲港府豁免強制檢疫,包括在香港國際機場海天客運碼頭提供轉駁服務的快船船員,而現時南丫島附近海面停泊六艘貨船,各有一名船員確診新冠肺炎,船上共一百四十人須隔離檢疫。有專家批評港府允外地船員換更豁免安排,易把病毒傳入香港,形容猶如「無掩雞籠」,又批評:「有常識都知會出事!」促請政府堵塞漏洞,取消相關豁免。

轉載 ~

...
豁免檢疫入境人仕比入境要隔離14日既更多,根本唔應該再用「豁免」去混淆試聽

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-7-25 06:54 發表

豁免檢疫入境人仕比入境要隔離14日既更多,根本唔應該再用「豁免」去混淆試聽
全中!過往未有疫情爆發,有関方面仲可以算睇唔到。而家爆發第三次喇!根本香港嘅醫療系統負荷唔到。仲有萬幾人喺條街嗰度,周圍走嚟走去,大家攬住一齊死咩?鄰近國家同地方,祇有香港噉樣,可以畀啲船員換班。真係大家都你香港人,同坐一條船,都唔想條船沉架!有關方面真係做啲嘢啦!唔係好似碌木咁,踢一踢碌一碌架。

回覆 引用 TOP

低風險區既香港人返來要隔離,高風險地區來既船員,機組人員 (非香港人),邊個提出呢個防疫政策出來既。呢個究竟係唔係香港正苦,定係船公司既代理人。

引用:
原帖由 A1000 於 2020-7-25 06:48 AM 發表

轉載 ~

...
總之出入國際綫既,無論海空有關人員,戈入境必須先檢疫再隔離,否則不能離開其所載具。

符合香港做法 一向都係殺到埋身先做

引用:
原帖由 hk_yotam 於 2020-7-25 07:44 AM 發表

低風險區既香港人返來要隔離,高風險地區來既船員,機組人員 (非香港人),邊個提出呢個防疫政策出來既。呢個究竟係唔係香港正苦,定係船公司既代理人。 ...
呢個仆街特衰政府邊個下命令可以豁免 呢條撚樣即刻趕佢走啦 特衰政府唔肯講邊個要孭鑊

引用:
原帖由 hk_yotam 於 2020-7-25 07:44 AM 發表

低風險區既香港人返來要隔離,高風險地區來既船員,機組人員 (非香港人),邊個提出呢個防疫政策出來既。呢個究竟係唔係香港正苦,定係船公司既代理人。 ...
呢個政府防疫樣樣都慢人幾拍

引用:
原帖由 brianlam 於 2020-7-25 08:51 AM 發表

呢個政府防疫樣樣都慢人幾拍
唔係慢幾拍。而係白痴冇腦。隔離政策目標係咩?但係呢個海員及機組人員豁免檢疫隔離可以話係同整個政策背道而馳。中港貨車司機豁免隔離,係因為要供應香港必需物資。而且深圳要求最少7天檢測一次先可豁免。但是海員及機組冇任何檢測就可以豁免。

引用:
原帖由 hk_yotam 於 2020-7-25 10:06 AM 發表

唔係慢幾拍。而係白痴冇腦。隔離政策目標係咩?但係呢個海員及機組人員豁免檢疫隔離可以話係同整個政策背道而馳。中港貨車司機豁免隔離,係因為要供應香港必需物資。而且深圳要求最少7天檢測一次先可豁免。但是海員及機組冇任何檢測就可以豁免。 ...
政府玩死香港

海員來港換班檢疫太寬鬆恐播毒, 許樹昌:應暫停3周。

回覆 引用 TOP

政府  唔見.........都唔流淚 

今日會破新高嗎 都未見到咁X🐖的隊長

西人有可口可乐,佢有可防可控
引用:
原帖由 hk_yotam 於 2020-7-25 07:44 發表

香港嘅作做法,根本就落後。任何進入香港嘅市區人士,必須隔離14日。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]