• 瀏覽: 827
  • 回覆: 15
警察情緒激動可以魚肉市民,表現全無專業精神可言!

去年今日(6月9日),103萬港人上街遊行,抗議港府漠視民意強推送中惡法。一年過去,港人無忘初心,發起「6.9香港人抗爭一周年港島區大遊行」,再一次走上街頭。惟警方早於港島多處嚴密佈防,又截查多名市民,但再度情緒失控,以言語挑釁路過的市民;甚至肆意逆線踩油駕駛警車,險撞橫過路口的小巴。

昨晚近10時,一輛往金鐘方向行駛的警車在中環德輔道中近砵典乍街交界等候紅綠燈期間,無視交通規例,突然逆線踩油,險撞從砵典乍街駛至交界的紅色小巴,引來全場譁然。及後一批防暴警落地,再度舉起藍旗驅散現場市民。

而在昨晚約8時,一批防暴警於中環一帶的行人路上拉起封鎖線,截查多名市民。其間一名伯伯疑眼見警方霸佔整段行人路,阻礙其通過,於是自行走出馬路,欲繞過警方封鎖線,表示自己僅是「搵路返屋企」,又向警員指「俾你哋搞X彎晒,X家鏟」。在場一名防暴警聽畢後情緒激動,大聲呼喝該名伯伯,又語帶恐嚇指:「你返過嚟再講!」、「阿叔(伯伯),行過嚟再講!」、「點啊?冇本事啊?」隨後亦有另一位長者被警員強行拉入防線截查,要求出示身份證。

-----------------------------

它們打從心底的確認為吠得大聲就是有本事。

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/ ... m_content=link_post

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-6-10 07:11 AM 發表

https://hk.appledaily.com/resize ... 1591719540_a8f3.jpg

去年今日(6月9 ...
咪係囉,個伯只識大叫,國安法實施後就收哂漢奸走狗曱甴皮警察做得好!

回覆 引用 TOP

好在不在美國, 否則已經不能呼吸了...
反中白痴真係生在福中不知福...

回覆 引用 TOP

而家坐車都有關愛坐啦
唔怪得連老母都敢打

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 引用 TOP

毒果新聞,作家聚人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-6-10 07:11 AM 發表

https://hk.appledaily.com/resize ... 1591719540_a8f3.jpg

老而不死是為賊也。。。

我知道你不喜欢我,因为我早已比你更强。
我知道你很讨厌我,因为不敢把我怎么样。
引用:
原帖由 毒果轉貼玩L完? 於 2020-6-10 07:11 AM 發表

又係毒果作品??

引用:
原帖由 AomoriSnow 於 2020-6-10 09:05 AM 發表

又係毒果作品??
警察封左路,在安全情況下駕駛,所謂險撞,根本跨張..
至於個阿伯唔理警方封鎖線,違反交通規則走出馬路,先犯法,仲聲大夾惡.本身已有問題...

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..

回覆 引用 TOP

引用:

睇張相 .. 架警車開左 alarm ..

回覆 引用 TOP

都估死毒果誇大言詞,
入去一睇,果然真係~

回覆 引用 TOP

李崗化

西人有可口可乐,佢有可防可控

回覆 引用 TOP

又係垃圾作文,
番屎坑食完才作過啦!

回覆 引用 TOP

架警車閃哂燈喎

回覆 引用 TOP