註冊 登入
 



打印

[本港新聞評論] 90後IG網紅出嫁要求朋友勿少付人情必須寫名準新娘:今次酒店Lunch Buffet好貴 - 香港經濟日報 - TOPick - 新聞 - 社會 香討焦點

90後IG網紅出嫁要求朋友勿少付人情必須寫名準新娘:今次酒店Lunch Buffet好貴 - 香港經濟日報 - TOPick - 新聞 - 社會 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
 
婚宴人情公價幾多?Lunch Buffet又點計?近日WhatsApp流傳一則短訊,疑是一位即將出嫁的90後IG網紅Foodie發出,提醒獲邀出席其Lunch Buffet婚宴的朋友勿少付人情,而且指



婚宴人情公價幾多?Lunch Buffet又點計?近日WhatsApp流傳一則短訊,疑是一位即將出嫁的90後IG網紅Foodie發出,提醒獲邀出席其Lunch Buffet婚宴的朋友勿少付人情,而且指明收現金人情而非禮物或現金券,又強調今次Lunch Buffet很貴,別以為Lunch Buffet就比較平,最後寫明:「人情既利是封係要寫低你個名的!」
這位準新娘的「溫馨提示」在WhatsApp流出,引起議論紛紛,有人指:
我係佢朋友的話,就唔會去啦... ...無禮貌朋友,應該斷交!
據了解,涉事90後準新娘本身是IG網紅Foodie,並有份經營一間Cafe,標榜為影相打咭熱點。
準新娘向獲邀出席婚宴朋友發出的短訊全文如下:
咁講會有啲尷尬,希望你吾(唔)好介意呀
同埋我叫左(咗)好少人,所有人加埋係9-10圍,所以叫得都是我喜歡的
就係咁既(嘅),因為聽到有人以為可以吾(唔)洗比人情,淨係比結婚禮物就得
但以我所知及問過人,去飲係一定比人情(亦都有結左(咗)婚既(嘅)人講番收過吾(唔)係錢,而係Coupon)
為免發生呢啲事件,我溫馨提示大家
另外今次既(嘅)愉景灣酒店buffet係好貴的
人頭算的(因為有朋友話以為係lunch buffet就平好多)
希望大家明白結婚已經要用好多錢,冇理由要我地每位倒貼幾百蚊架嘛
同埋人情既利是封係要寫低你個名的
據知,有準新娘的朋友收到有關訊息後也感不悅,引起轉發和討論,有人認為:
有無搞錯,咁都講得出口,以後都係遠離這人,好像為了賺錢咁!
由於準新娘強調婚宴Lunch Buffet很貴,有人好奇下網上查閱愉景灣酒店Lunch Buffet的價格,
好似是10萬元包120人,平均每人833元,所以她說好貴,可能驚人封少過800元,因800元都圍唔到本。
擔任婚姻顧問26年的歐惠芳表示,親友「俾人情」只是「潛規則」,並沒有明文規定,亦非必然的事情,更沒有規定金額。
她指出,新人舉辦婚禮是雙方的決定,故二人必須承擔婚禮的費用,而非「算計」親友的「人情」,用來舉辦自己想要的婚禮,更甚向他們發出「溫馨提示」,行徑令人反感,更讓親友覺得新人辦婚禮有如「AA制」夾錢聚餐,讓他們出現「貼錢買難受」的感覺,婚禮完結後,新人或失去親戚及朋友,更可能會在網上「被唱」。
歐又指,人情並不一定是「現金」,有些親戚會以金器相贈,或比現金更貴及有紀念價值,以現金衡量友誼及關係,更非恰當的做法。
歐惠芳續稱,市面上並沒有明碼實價的「人情公價表」,封人情要視乎擺酒地點、親友關係等因素。不過,現今已很少人「單頭」出席婚宴比600元人情,但因700元不吉利,故最少會封800元;若新人在頂級的酒店宴客,人情價可高達每人2000元。至於親人之間亦會有一個參考價,即以往「封人情」的數目。
歐又分享,以往曾出現很多任意派帖的新人,他們的行徑被稱為「打秋風」,任意向身邊的親友甚至同事,估計他們不會出席,用以賺取人情。她表示,現時大多新人都會先詢問親友,確定出席才會派帖。

哩啲都係朋友?! 無人搵支鎗迫你地結婚擺酒食飯, 無理由要提出咁既要求囉.

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/2273539/90%E5%BE%8CIG%E7%B6%B2%E7%B4%85%E5%87%BA%E5%AB%81%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%8B%BF%E5%B0%91%E4%BB%98%E4%BA%BA%E6%83%85%E5%BF%85%E9%A0%88%E5%AF%AB%E5%90%8D%E3%80%80%E6%BA%96%E6%96%B0%E5%A8%98%EF%BC%9A%E4%BB%8A%E6%AC%A1%E9%85%92%E5%BA%97Lunch%20Buffet%E5%A5%BD%E8%B2%B4?mtc=10001

[ 本帖最後由 george_gm 於 2019-2-19 11:33 AM 編輯 ]



精選樓盤
趕客?


年青人血氣方剛太性急了,激進等同自殺...

嗱,我估佢因無乜經驗而犯錯!試多幾次就會無事。


晚宴
去就五舊
唔去就三舊

午宴
去就三舊
唔去就兩舊

入場見到黑面,就慳返添



[隱藏]
 
甘窮咪學人請客啦


唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
又係要人夾錢食飯,幫佢埋單!


窮就咪攪咁人嘢啦!



命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
呢的咁既西友,人唔到人情都唔到就啱。


Lunch?仲要Buffet?
九成食垃圾,算數把啦



引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-2-19 11:53 AM 發表

Lunch?仲要Buffet?
九成食垃圾,算數把啦
咁乸貴嘅Lunch Buffet留返比新娘自己一個食



回覆 引用 TOP

[隱藏]
 
請飲請到去愉景灣咁遠,仲要打段咁既野,佢都係想人唔去je


引用:
原帖由 george_gm 於 2019-2-19 11:27 AM 發表

婚宴人情公價幾多?Lunch Buffet又點計?近日WhatsApp流傳一則短訊,疑是一位即將出嫁的90後IG網紅Foodie發出,提醒獲邀出席其Lunch Buffet婚宴的朋友勿少付人情,而且指

https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2270000/2273539/wedding_exmobile_20190218_E_V2_1024 ...
中午自助餐 最多咪4百蚊一位,封夠6百差唔多啦!



咩叫請飲?!

請飲梗係你出錢,請人地嚟飲,唔係人地夾錢嚟比你認威做show擺酒结婚



如果我係佢朋友,即時leave group.....


咁要扣除置裝同交通費先比個net數人情


回覆 引用 TOP

[隱藏]
 
十零萬都豪唔起就唔好结婚啦!


 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
 
 




 

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。