• 瀏覽: 19,242
  • 回覆: 103
+4

新冠肺炎疫情蔓延全球,各行各業都大受影響,其中電影業可說是陷入癱瘓的重災區,內地戲院關閉已將近半年。
根據內地業界最新發布的《電影院生存狀況調研報告》顯示,內地影業完全步入比寒冬更嚴重的冰河時期,預計如果戲院要推遲到10月才重開,今年票房收入將會下降91%,倒退到2009年的年票房水平。

內地戲院自農曆新年開始已處於暫停營業狀態,至今仍未重開。最近中國電影家協會發布的《電影院生存狀況調研報告》,就反映了內地電影行業現時陷入的困境。
據知這份報告是由中國電影家協會牽頭,與電影發行放映協會及各大電影院線發放問卷,向經營相對成熟、有市場競爭力、規模由500座位至1500座位不同規模的影院,了解在疫情下的苦況。

部分戲院重開被叫停

回看2019年的全年票房,高達641億(人民幣),今年受疫情影響,票房將大幅下降。事關由1月23日開始,《唐人街探案3》、《姜子牙》等賀歲檔新戲都緊急撤檔,1月24日內地所有戲院宣布暫停營業。
3月中,曾經有幾個地方的戲院,包括新疆、青海、內蒙古、甘肅等地都曾短暫重開,但最後都被國家電影局緊急叫停。

https://www.hk01.com/電影/487195/內地影業寒冬-戲院重開無期面臨倒閉-全年票房將下跌91

引用:
原帖由 pgs1301 於 2020-6-19 02:27 PM 發表
新冠肺炎疫情蔓延全球,各行各業都大受影響,其中電影業可說是陷入癱瘓的重災區,內地戲院關閉已將近半年。
根據內地業界最新發布的《電影院生存狀況調研報告》顯示,內地影業完全步入比寒冬更嚴重的冰河時期,預計如果戲院要推遲到10月才重開,今年票房收入將會下降91%,倒退到2009年的年票房水平。

內地戲院自農曆新年開始已處於暫停營業狀態,至今仍未重開。最近中國電影家協會發布的《電影院生存狀況調研報 ...
除左恭喜,都唔知講咩好。
好似吳思遠,黃百鳴呢d大力投資係大陸開戲院的老闆們,不得不佩服他們的勇氣。

all eggs in one basket

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-6-19 03:14 PM 發表

除左恭喜,都唔知講咩好。
好似吳思遠,黃百鳴呢d大力投資係大陸開戲院的老闆們,不得不佩服他們的勇氣。

all eggs in one basket
冇計,進軍中國市場係好多生意人夢想,有時真係贏到開巷,今次就輸到貼地,世事嘅嘢真係好難講,邊個預測到會有呢個肺炎出現??希望出年大家都會好啲。

引用:
原帖由 pgs1301 於 2020-6-19 03:59 PM 發表

冇計,進軍中國市場係好多生意人夢想,有時真係贏到開巷,今次就輸到貼地,世事嘅嘢真係好難講,邊個預測到會有呢個肺炎出現??希望出年大家都會好啲。 ...
所以我希望更加多的商人可以全部資金盡投資大陸。
萬一有咩冬瓜豆腐,甘就安樂曬。

所謂花無百日紅,一係經濟轉差,一係政策有變(例如禁呢樣禁個樣),是但一樣都可以做好好教材。
呢d賭大細的商人,任由佢地死,無所謂。
用納稅人的錢去救,只不過杯水車薪,遲早都係會死。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-6-19 04:05 PM 發表

所以我希望更加多的商人可以全部資金盡投資大陸。
萬一有咩冬瓜豆腐,甘就安樂曬。

所謂花無百日紅,一係經濟轉差,一係政策有變(例如禁呢樣禁個樣),是但一樣都可以做好好教材。
呢d賭大細的商人,任由佢地死,無所謂。
用納稅人的錢去救,只不過杯水車薪,遲早都係會死。 ...
中央而家應該都好頭痕,想中國所有嘢回復正常,但係世界各地都重係好多肺炎麻煩,你中國復工復市,但歐美又未回復元氣,經濟未好,又點會有生意?冇生意又點會有訂單??有排痕⋯⋯⋯

唔係,黃生套葉問上幾日收左幾億,應該冇事。
香港電影冇得做,算把la。

引用:
原帖由 不切實際 於 2020-6-19 06:50 PM 發表
唔係,黃生套葉問上幾日收左幾億,應該冇事。
香港電影冇得做,算把la。
你冇睇錯?葉問4係聖誕節上,國內戲院有開咩?而家講緊國內戲院情況,真係冇生意呀!!!

引用:
原帖由 pgs1301 於 2020-6-19 07:06 PM 發表

你冇睇錯?葉問4係聖誕節上,國內戲院有開咩?而家講緊國內戲院情況,真係冇生意呀!!!
聖誕戲院有開,好似農曆新年先爆疫情

葉問4香港收3仟萬
大陸過十億

引用:
原帖由 不切實際 於 2020-6-19 07:15 PM 發表
葉問4香港收3仟萬
大陸過十億
過去式啦⋯⋯

搵埋搵埋......又係一鋪蝕9晒

大陸電影業水太深,藏污納垢
制作費唔億億聲,點cap水
票房篤數,谷股價又有錢落街
片酬陰陽合同,大家都知道
題材限制多,咪一味大卡士大製作吸引丕俗嘅觀眾囉

以前都會有D誠意之作,家吓真係唔多覺

呢次賀歲片我好多套都想睇架
仲專登入咗500蚊入會員卡
點知到依家都仲封關

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-20 12:00 AM 發表
大陸電影業水太深,藏污納垢
制作費唔億億聲,點cap水
票房篤數,谷股價又有錢落街
片酬陰陽合同,大家都知道
題材限制多,咪一味大卡士大製作吸引丕俗嘅觀眾囉

以前都會有D誠意之作,家吓真係唔多覺 ...
誠意之作唔少呀
舊年睇咗套《誤殺》好似改篇自印度,我覺得好正,有人評論比原版仲好睇
《吹哨人》都唔錯
其實仲有好多套,包括動畫

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]