• 瀏覽: 3,105
  • 回覆: 22
呢排公司調咗位,隔籬而家係一位好大煙癮嘅男同事,因為佢係IT部所以平時都唔會同佢傾到計
我點解會知點解佢好大煙癮就係因為佢成日都唔見人,有人要搵佢見佢唔喺位就會話佢又去咗食煙
同埋佢真係好大陣煙味,加上我有鼻敏感少少煙味我就好易打黑痴,佢返到上嚟仲會噴埋香水
當煙味溝埋香水味之後嗰陣味真係難以形容,雖然而家有戴口罩但係隔住個口罩我都仲可以聞到
有同上司同埋HR講我可唔可以調位,因為我個鼻真係好辛苦,但係HR話我咁樣係咪歧視食煙嘅同事…
而上司都叫我忍下,再唔係自己食藥或者搵其他方法克服咗佢就算
日日坐喺個咁大煙癮同事隔籬有冇咩方法可以對抗到佢?

你送枝你岩聞香水比佢啦

引用:
原帖由 Alcloud 於 2021-11-18 18:10 發表
呢排公司調咗位,隔籬而家係一位好大煙癮嘅男同事,因為佢係IT部所以平時都唔會同佢傾到計
我點解會知點解佢好大煙癮就係因為佢成日都唔見人,有人要搵佢見佢唔喺位就會話佢又去咗食煙
同埋佢真係好大陣煙味,加上我有鼻敏感少少煙味我就好易打黑痴,佢返到上嚟仲會噴埋香水
當煙味溝埋香水味之後嗰陣味真係難以形容,雖然而家有戴口罩但係隔住個口罩我都仲可以聞到
有同上司同埋HR講我可唔可 ...
只要你學識食煙,所有問題就解決哂,仲可能多左個好同事,好朋友添。

引用:
原帖由 橙色筆記本 於 2021-11-18 06:18 PM 發表
你送枝你岩聞香水比佢啦
但係煙味加香水味仲難聞

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-11-19 03:30 PM 發表

只要你學識食煙,所有問題就解決哂,仲可能多左個好同事,好朋友添。
氣管唔好都唔可以食煙

公司唔做咪自己做野囉!
買個防毒面罩返工時間戴,
買多個大既密封膠箱擺你既袋、衫、茶杯之類。
再唔係重本啲擺部空氣清新機係自己位(記得KEEP單)。

最驚呢D人

的確有唔少對氣味有敏感影響鼻喉氣管反應好大亦好傷吃藥只暫止但會不斷惡化.....
溝通咗都冇改善只有自用高效護口罩...
口罩對鼻敏感......利多於敞!!

引用:
原帖由 Alcloud 於 2021-11-18 06:10 PM 發表
同情!
我又係好怕煙味㕪嘅人, 坐車隔離, d重煙㽼者噴d口氣出坭, 都好難頂!!

引用:
原帖由 Alcloud 於 2021-11-18 06:10 PM 發表
空氣清新機得唔得?

引用:
原帖由 Alcloud 於 2021-11-19 04:02 PM 發表

氣管唔好都唔可以食煙
聽人講食2手快死過自己食喎,快D食啦'仲要多過佢,等佢食哂你既2手死快過你吖嘛?

引用:
煙味好難聞架

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-11-19 03:30 PM 發表

鬥食唔好

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-11-20 02:11 PM 發表

空氣清新機得唔得?
應該得不過咁大洗

引用:
原帖由 miass 於 2021-11-20 09:48 PM 發表

應該得不過咁大洗
自己健康計,相對唔貴。

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]