• 瀏覽: 3,518
  • 回覆: 51

侮辱國旗,「一時衝動」實屬狡辯
司法改革,「肅清毒瘤」還港青天

大家還記得去年「修例風波」期間,13歲女生和兩名不知名者喺屯門大會堂外,故意以焚燒方式侮辱國旗嘅事嗎?喺嗰個黑暗嘅暴力漩渦中,不僅係每個香港人深受其害,侮辱國旗、蔑視國家嘅行為更係常常發生,然而一句「一時衝動」就可以將暴徒所犯嘅罪孽沖洗乾淨嗎?咁香港司法豈不係擺設一件!
2019年9月21日下午,本來懸掛喺屯門大會堂外嘅國旗被女生扯下,其後該涉案女生聯同另外兩人用打火機焚燒國旗,行為極度侮辱國家和民族尊嚴。該女生被拘捕後,被控一項侮辱國旗罪。香港特別行政區《國旗及國徽條例》中規定:「任何人公開及故意以焚燒、損毀、塗劃、玷污、踐踏等方式侮辱國旗或國徽,即屬犯罪,一經定罪,可處第5級罰款及監禁3年。」而辯方為求輕判,用該女生學業成績優異,侮辱國旗只係一時衝動行為等陳詞濫調進行狡辯,以不了解國旗、國徽法對於香港嘅深刻意義為藉口逃避罪責,採用故意貶損嘅方式來試圖進行否定,何嘗唔係對一個國家嘅否定!

9月22日晚,21歲男子侮辱國旗罪,而沙田裁判法院裁判官只判其200小時社會服務令。香港一再發生對國旗、國徽欠缺尊重甚至侮辱嘅行為,國家嘅象徵和標誌神聖不可侵犯,而喺香港不僅有議員喺莊嚴嘅議事廳內倒插國旗,還有人踐踏國旗、汙損國徽。呢啲行為不僅違背《基本法》,更係一種叛國行為。一個國民如果連最基本嘅要求都做唔到,妄為中國人。香港對嗰啲拿「一時衝動」當藉口嘅叛國人從輕處罰,亦係一種司法缺陷!

為保護國旗、維護國家尊嚴,日前,全國人大常委會通過對《國旗法》《國徽法》嘅修改劃出清晰嘅法治「紅線」。此次修改將對香港亂港分子進一步約束,讓佢哋嘅惡行依法懲治,對促進香港司法改善亦起到積極作用,使其更好地履行憲制責任,維護好國家尊嚴。

無論何時何地,中國國旗國徽都係國家嘅象徵,否認佢就等同於否認中國。一個無任何愛國情懷嘅中國人,就係一個隱藏嘅毒瘤,長遠來看更會影響中國嘅年輕一代,影響十分惡劣。香港司法有待改善,對此類惡性犯罪絕對唔能手軟,肅清香港隱患,還大家一片朗朗晴天!

回覆 引用 TOP

原來穩形患者比想像中少咁多倍,咁好快會有第四波疫情,因為個個都以為無料到

回覆 引用 TOP

如果一宗都無才叫最成功,證明現時抗疫做得極好

引用:
原帖由 焦急的名車 於 2020-10-25 08:52 PM 發表

如果一宗都無才叫最成功,證明現時抗疫做得極好
有鬼用,政府源頭不停放毒

回覆 引用 TOP

李老味又想早日開關,又唔配合去做全民檢測。開李老味咩!等死啦香港人🔥

引用:
原帖由 冬眠珍貴的牛 於 2020-10-25 08:53 PM 發表

李老味又想早日開關,又唔配合去做全民檢測。開李老味咩!等死啦香港人🔥
又嚇人,甚麼叫反彈,其實本地七宗,輸入五宗。

回覆 引用 TOP

發病前兩日為感染期?咁點解大陸返來要隔離十四日?

回覆 引用 TOP

勸人唔好做檢測噶d,真系居心可測。黑心到無人有

回覆 引用 TOP

一日有不明源頭個案,就説明有隱形傳播者,為己為人,如果想早日回復經濟民生,正常生活的話,唔該拿拿聲去檢測喇!

引用:
原帖由 崖上緊慎的貓奴 於 2020-10-25 08:54 PM 發表

一日有不明源頭個案,就説明有隱形傳播者,為己為人,如果想早日回復經濟民生,正常生活的話,唔該拿拿聲去檢測喇!
黃C唔只驗病毒,仲要驗埋個腦。

回覆 引用 TOP

P街黃C不去普檢會害死香港。P街黃區議員煽惑街坊唔好去普檢,係想害死人,應拉去打靶。

回覆 引用 TOP

乜嘢反彈啫,只會越揾越多,係好事

引用:
原帖由 果個遇到了樓奴 於 2020-10-25 08:55 PM 發表

乜嘢反彈啫,只會越揾越多,係好事
仲要咁多單輸入,HK01驚冇人睇,啲標題成日都誇大事實

回覆 引用 TOP

10分鐘傾計都會中招

引用:
原帖由 半空中的魚 於 2020-10-25 08:56 PM 發表

10分鐘傾計都會中招
一分鐘都中喇,駛鬼十分鐘

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]