• 瀏覽: 9,057
  • 回覆: 17
【本報綜合報道】澳洲國防部發言人昨日表示,會加快採購智能水雷計劃,保護海上航線及港口不受潛在侵略者威脅,阻嚇中國及其他對手的軍艦、潛艇,進入澳洲水域.......
全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/兩岸國際/odn-20230124-0124_00180_027/澳洲購智能水雷--應對解放軍

澳洲與中國並無血海深仇,中國軍隊豈會越過赤道去到南太平洋打仗呢?我覺得澳洲似乎想得太多。

東謊黑報名言,奴才主子放個屁都震懾大陸

澳洲不停發表反華言論和政策,都是要附和契哥,話晒大家都是白種海盜賊寇後裔,有需要同聲同氣爭取選票,
澳洲擴軍對中國影響輕微,應該是以抗華做借口掩飾擴軍,實際上學契哥美帝咁,要做南太平洋霸主,真正目標是印尼和太平洋上的小島國家

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-1-24 08:38 發表
【本報綜合報道】澳洲國防部發言人昨日表示,會加快採購智能水雷計劃,保護海上航線及港口不受潛在侵略者威脅,阻嚇中國及其他對手的軍艦、潛艇,進入澳洲水域.......
全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20230124-0124_00180_027/%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E8%B3%BC%E6%99%BA%E8%83%BD%E6%B0%B4%E9%9B%B7--%E6%87%89%E5%B0%8D%E8%A7%A3%E6%94%BE%E8%BB%8D
買水雷等如自我封鎖港口,買來做咩?都無人會無端端威脅澳洲。

中國從來冇威脅過澳洲,可能佢哋做得壞事多。

中國太正義了!
海賊打劫完人地個島心虛!

被害妄想精神病的其中一種病徵,常見於思覺失調症妄想症的患者,是妄想症中最常見的類型,可能與最基礎的安全自保機制有關聯。

患者會自覺受到迫害,如言語上的針對、嘲弄、跟蹤及監聽,患者更可發展出很廣泛及系統性的被迫害思想,例如會認為整個暗殺集團部署暗殺行動。故此患者會處處防備,生活極度謹慎,由於擔心被害,患者的社交生活及日常工作都會受到影響。其中的「妄想」是指病人整天多疑多慮,胡亂推理和判斷,思維發生障礙,是精神疾病的一個重要癥狀。患者可伴有幻覺,但無其他明顯的精神癥狀。病人由於缺乏安全感,導致對外界的極度不信任,而產生的一種幻想。

引用:
原帖由 yeungph 於 2023-1-26 10:05 發表
被害妄想是精神病的其中一種病徵,常見於思覺失調症及妄想症的患者,是妄想症中最常見的類型,可能與最基礎的安全自保機制有關聯。

患者會自覺受到迫害,如言語上的針對、嘲弄、跟蹤及監聽,患者更可發展出很廣泛及系統性的被迫害思想,例如會認為整個暗殺集團部署暗殺行動。故此患者會處處防備,生活極度謹慎,由於擔心被害,患者的社交生活及日常工作都會受到影響。其中的「妄想」是指病人整天多疑多慮,胡亂推理和判斷 ...
這是心理戰或者是宣傳戰的一部分,對象是澳洲人和西方人,當然也包括被西方傳媒洗腦的其他國家人民,建立一個虛擬對手,製造一個不安假象,政府就可以有借口做很多正常情況不下不合理,甚至損害人民利益的事出來

澳唔出兵助美台,就算解除武裝叫老共來都要考慮呀。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-1-24 08:38 發表
全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20230124-0124_00180_027/%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E8%B3%BC%E6%99%BA%E8%83%BD%E6%B0%B4%E9%9B%B7--%E6%87%89%E5%B0%8D%E8%A7%A3%E6%94%BE%E8%BB%8D
好明顯係備戰,
呢D水雷都唔會用係澳洲既港口,
因為澳洲本土根本無戰爭風險,
呢D水雷用來封水道,
澳洲北上少少就是幾個東南亞主要水道(巽他/龍目/馬六甲),
加埋早前英國/日本準入協議,
五眼既戰略意圖好明顯,
就係在戰爭時,
封所中國(包括軍民船隻)不能進出印度洋,

引用:
原帖由 isvh5 於 2023-1-26 17:24 發表

好明顯係備戰,
呢D水雷都唔會用係澳洲既港口,
因為澳洲本土根本無戰爭風險,
呢D水雷用來封水道,
澳洲北上少少就是幾個東南亞主要水道(巽他/龍目/馬六甲),
加埋早前英國/日本準入協議,
五眼既戰略意圖好明顯,
就係在戰爭時,
封所中國(包括軍民船隻)不能進出印度洋,
打仗就唔會有民船行,中國民船都只係入口材料出口成品 去歐美

唔會有人專登封鎖
一個柯打唔買中國貨,唔比保險公司受保(對俄用緊)就得,只要佢有本事

水雷今時今日嘅作用得返反登陸
做一個時間屏障

冇制空制海權,幾日就夠掃返條航道出泥(比民船),要有效封鎖,就只有 鬥長命,一邊布雷一邊掃雷

澳洲真係怕比人登陸,2戰日日兵臨城下 仲係班監躉 後代 嘅惡夢
而保衛澳洲 係建基於 中美會打持久戰

因為中國資源缺乏,東南亞 及 大洋洲 係理想資源產地
打持久戰即係實力相當,咁中國較近係有優勢
加上 新西蘭 係 美國富豪嘅 核大戰 避難區居所
有理由相信 中國會打埋佢主意

自然 比較容易有 被害妄想症

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-1-27 10:08 發表

打仗就唔會有民船行,中國民船都只係入口材料出口成品 去歐美

唔會有人專登封鎖
一個柯打唔買中國貨,唔比保險公司受保(對俄用緊)就得,只要佢有本事

水雷今時今日嘅作用得返反登陸
做一個時間屏障

冇制空制海權,幾日就夠掃返條航道出泥(比民船),要有效封鎖,就只有 鬥長命,一邊布雷一邊掃雷

澳洲真係怕比人登陸,2戰日日兵臨城下 仲係班監躉 後代 嘅惡夢
而保衛澳洲 係建基於 中美會打持久 ...
中國最大戰爭風險係在台海,
戰場好明顯唔係南海南部,
中國亦唔好山長水遠到澳洲打登陸戰,
既然中國唔會同時在台海和澳洲都打登陸戰,
咁澳洲反咩登陸呢?
所以佢地個意圖好明顯就係封鎖進出南海既航道,
因為就算歐洲唔同中國做生意都好,
戰場在台海, 
民船係完全可以經南海既航道進入印度洋同中東,非洲什至印度做生意,
中東,非洲什至印度亦好可能都會keep住同中國做生意,
正如今日既印度買俄國既天然氣買得幾開心,
為左打擊中國既進出口貿易同工業生產,
戰時係絕對有人會專登封鎖進出南海既航道,
澳洲係5C眼裡面最近的,
而水雷不只能反登陸,
佢同樣可做到封鎖水域既效果,

另外中國海軍雖然強左好多,
但只比水面艦艇和潛艇,
中國同美國仲有相當差距,
出左DF21D / DF26B既反艦特程範圍,
中國海軍面對美國海軍時嬴算大打折扣,
所以中國唔會去打澳洲同新西蘭,
一來打唔嬴(美軍),
二來亦唔值得耗用海軍山長水遠打佢地,
中國海軍打好台海守好東海南海就已經係嬴,

引用:
原帖由 isvh5 於 2023-1-27 10:54 發表

中國最大戰爭風險係在台海,
戰場好明顯唔係南海南部,
中國亦唔好山長水遠到澳洲打登陸戰,
既然中國唔會同時在台海和澳洲都打登陸戰,
咁澳洲反咩登陸呢?
所以佢地個意圖好明顯就係封鎖進出南海既航道,
因為就算歐洲唔同中國做生意都好,
戰場在台海, 
民船係完全可以經南海既航道進入印度洋同中東,非洲什至印度做生意,
中東,非洲什至印度亦好可能都會keep住同中國做生意,
正如今 ...
澳洲要封馬6甲,東盟點會冇反應?
第個死係新加坡,入口源油出口成品油係佢經濟命脈

可以唔出聲即係歸晒邊
冇嘢好講,就讓佢 惡夢成真

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-1-27 11:05 發表

澳洲要封馬6甲,東盟點會冇反應?
第個死係新加坡,入口源油出口成品油係佢經濟命脈

可以唔出聲即係歸晒邊
冇嘢好講,就讓佢 惡夢成真
佢文中講既係智能水雷,
即係類似遙控既魚雷,
能找出要打擊的目標,
真實是否咁樣我唔知,
但就當佢能只打中國既船,
咁對東盟影響會細d,

不過就算個水雷只會見船就打都好,
佢地都會照用,
再講就算東盟嘈,
我唔認為5c眼會太在意,
而且中國既崛起對佢地影響實在太大,
東盟既損失佢地唔會太在意
似終東盟既實力同5C眼差太遠,
5C眼自身利益至上,

你睇睇烏日日死咁多人,
攪出咁多難民,
北約有在意過嗎?
佢地都只係出武器叫烏自去去打,

引用:
原帖由 isvh5 於 2023-1-27 11:10 發表

佢文中講既係智能水雷,
即係類似遙控既魚雷,
能找出要打擊的目標,
再講就算東盟嘈,
我唔認為5c眼會太在意,
似終東盟既實力同5C眼差太遠
即係歸左邊啦
要搵中國幫手掃雷唔係乜嘢大事

澳洲就打硬,燒埋邊個就各安天命

當年中越一戰就係幫美國 解中南半島之危
泰國最清楚,因為越軍已經兵臨城下
攪店泰國就南下新加坡,一純中南半島