• 瀏覽: 5,302
  • 回覆: 18
https://tw.news.yahoo.com/中官媒公布艦艇照-疑與蘭陽艦對峙-030131712.html

雖然《新華社》並未明確提到該艘艦艇的名稱,但據中媒《觀察者網》、《環球時報》指出,畫面中這艘台艦舷號為935,是台海軍「蘭陽號」護衛艦(FFG-935),前身為美國海軍諾克斯級護衛艦「約瑟夫·休斯」號(USS Joseph Hewes FF-1078),1970年3月下水,1971年4月服役,1994年6月從美軍退役

報導續指,上世紀90年代初,美軍將8艘艦況較好的諾克斯級護衛艦移交給台軍,「約瑟夫·休斯號」隨後改名為蘭陽號,1995年8月重新在台軍服役,主要用於反潛作戰,艦齡已有數十年:「從其鏽跡斑斑的外形看,該艦在台灣海軍中也沒過上好日子。」

呆娃,1450.黃人柒碌話系大陸P圖

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2022-8-6 15:06 發表
夠用就好了

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-6 15:09 發表

夠用就好了
異靈屎碌2046連瀨屎都俾人睇到,咁就夠

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-6 15:09 發表

夠用就好了
一粒精片夠唔夠用?

一早講左菜菜子是同志

蘭陽號呢啲老古董都係返去博物館啦

不用怕,佢用5nm TSMC ,台軍無敵

引用:

夠用就好了
夠老!
係老美嘅, 幾老幾廢都買以表其忠心, ON膠膠.

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2022-8-6 15:06 發表
如果真係P圖, 蘭陽號官兵一定可以作證, 台國防部實大吹特吹
不過我見到既係台國防部成日唔出聲

引用:
原帖由 johnny9236 於 2022-8-6 18:32 發表

夠老!
係老美嘅, 幾老幾廢都買以表其忠心, ON膠膠.
對付老解, 夠用了

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-6 18:39 發表

對付老解, 夠用了
笑話
為撐台獨, 反共而自我催眠??
同你再講都冇乜意思,
得個死撐.

點解呆灣架艦咁廢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]