• 瀏覽: 5,008
  • 回覆: 22
《印度時報》21日報道稱,印度國防部已於當地時間20日正式宣布為總額高達5000億盧比(1盧比約合0.1元人民幣)嘅6艘新型常規動力潛艇建造項目招標。報道稱,印度此舉旨喺鞏固其喺印度洋地區嘅軍事存在,對抗中國日益強大嘅海軍力量。
據印媒報道,除本土嘅國防造船廠和L&T公司外,嚟自法國、俄羅斯、德國、西班牙、韓國嘅船企也將參與競標。中標嘅外國企業將喺潛艇建造項目中提供技術轉讓。《印度時報》稱,預計從招標到正式簽訂合同還需一年,而此後還需等待約7年時間,第一艘造好嘅潛艇才有望下水服役。報道提到,新建嘅潛艇將裝配18枚對地攻擊巡航導彈、重型魚雷,以及基於270千瓦燃料電池嘅「唔依賴空氣推進系統」(API),以增強其水下續航能力和隱身性能。
近年嚟,印度海軍通過舉行聯合軍演等方式不斷強化其對印度洋地區嘅控制。據《印度斯坦時報》21日報道,印度海軍將於22日至23日喺孟加拉灣海域與到訪嘅英國「伊麗莎白女王」號航母戰斗群展開聯合演習。「拉吉普特」級導彈驅逐艦、攻擊型潛艇、反潛戰機等印度海軍主力艦艇和軍機等均將投入到此次演習中,預計參演總兵力約4500人。此後,「伊麗莎白女王」號還將前往太平洋地區,喺完成與日本、韓國、新西蘭、澳大利亞等國嘅聯合演習後,於10月下旬返回印度嘅果阿港,並再度與印軍喺近海和公海兩地舉行三軍聯合演習。
此外,印度海軍還加大從美國采購相關軍備嘅力度。Print新聞網嘅消息稱,美國日前剛剛喺聖地亞哥北島海軍基地向印度海軍交付了2架MH-60R「羅密歐」反潛直升機。呢個系印度此前向美方訂購嘅24架該型號直升機嘅一部分。消息人士稱,考慮到印方需求嘅緊急程度,美方特意將庫存嘅2架直升機先期交付印度,以確保其能盡快投入使用。印方表示,呢將「極大地增強海軍喺水面、水下和空中嘅立體作戰能力」。與此同時,印度嘅飛行員目前系度美國接受培訓。
分析認為,中國海軍近年嚟嘅活動范圍及頻率讓印度愈發將中國想象為其喺印度洋地區嘅「假想敵」。但正如中方多次指出嘅,喺印度洋活動嘅中國艦艇唔針對任何特定第三方。而印度也需要喺適應中國海軍正常演訓作業嘅基礎上,尋求通過對話與合作解決自身關切,一味搞軍備升級恐驚將事倍功半。
https://news.sina.com.cn/c/2021-07-22/doc-ikqciyzk6861689.shtml
印度呢個系知自己制造潛艇嘅速度太慢,所以只能依靠向佢國購買。殊唔知,能賣嘅武器都系落後抑或被消減能力嘅武器

附件

印度潛艇.jpg(96.25 KB)

生活清淡,胃口要好!思想和胃總有一個在運動…😊😥
引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-22 04:08 PM 發表

有木有看過印度潛艇自爆的視頻
?可以分享一下咩

都算印度有少少自知之明,唔再大搞核潛艇,減低引起生態浩劫嘅機會。

印度現在心態——人有我要有。中國有甚麼,印度就要一樣有。

「人有我要有」心態,要不得。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-22 05:13 PM 發表

https://youtu.be/c5RiqOi8gNE
火光沖天啊

好心啦三哥有錢留下來爲國內人民改善生活啦,有點錢就制造假想敵搞軍事競賽。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-7-23 07:05 AM 發表
印度現在心態——人有我要有。中國有甚麼,印度就要一樣有。

「人有我要有」心態,要不得。
都係搵籍口過河濕腳姐

六艏常規潛艇咁少?

潛艇咁貴,靠買都唔係長遠辦法。

引用:
原帖由 電梯平平草稿 於 2021-7-23 08:26 AM 發表

火光沖天啊
印度海軍又創下史上第一次潛艇以導彈擊沉另一艘潛艇的實戰紀錄。

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2021-7-23 10:22 AM 發表
好心啦三哥有錢留下來爲國內人民改善生活啦,有點錢就制造假想敵搞軍事競賽。
改善人民生活令國家富強,再從水漲船高的方式令自己也富貴,這種方法對三哥來說太遙遠了,可能那時候已經下台了,都是和廠商賣家商討回扣來得快

買軍備不如做多幾艘維沙卡帕特南級。噢,係組裝...

咖哩又呃飲呃食。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]