• 瀏覽: 10,354
  • 回覆: 76
美國出動三隻航母,火速前往印度洋安達曼群島北部海域,此次行動可能與緬甸政局有關。本月除,緬甸軍方逮捕了國務資政昂山素季,總統温敏等政要,並接管了國家政權。對此,美國政府多次表態,要求緬甸軍方必須釋放所有被扣押的人士,但緬甸軍方卻始終拒絕放人。不過,緬甸軍方也表示將重新舉行全國大選,並會在選舉結束后,將國家權力移交給獲勝的政黨

https://m.sohu.com/a/450565119_1 ... 613110005599BfQEry3

如果咁俾美國成功討好了當地民心,對中國好大問題!

其實,我好懷疑緬甸軍方為何要犯天下之大不違做這歹角的真正意圖?

係人都知道結果是美國會揾位介入,借頭借可以統控緬懷,亦可消滅昂山想靠攏中國之心成為美國忠實傀儡!

結果發展下去會對美國咁多好處,其實係咪美國同緬甸軍夾埋做呢場苦肉計架?

因為昂山先前是同中國友好喎!

中國請小心!

美國會是今場緬甸版的烏克蘭示威運動2.0的最大贏家吧

何李活的編導技術似乎俾美軍活用之中喎!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-12 02:11 PM 發表
美國出動三隻航母,火速前往印度洋安達曼群島北部海域,此次行動可能與緬甸政局有關。本月除,緬甸軍方逮捕了國務資政昂山素季,總統温敏等政要,並接管了國家政權。對此,美國政府多次表態,要求緬甸軍方必須釋放所有被扣押的人士,但緬甸軍方卻始終拒絕放人。不過,緬甸軍方也表示將重新舉行全國大選,並會在選舉結束后,將國家權力移交給獲勝的政黨

https://m.sohu.com/a/450565119_137871?_f=m-channel_10_focus_1&spm=smwp.ch10.fspic.1.1613110005599BfQEry3
放心了 美國不會動緬甸的 (軍事方面)

美國佬想承機破壞中緬輸油管。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-12 02:11 PM 發表

https://m.sohu.com/a/450565119_137871?_f=m-channel_10_focus_1&spm=smwp.ch10.fspic.1.1613110005599BfQEry3
我留意到電視上緬甸人好多示威標語寫英文,係寫俾外國人睇,令我諗起香港的示威。

緬甸軍方同中國嘅關係一向都唔好 15年嘅時候 中國爭啲同佢開火 因為大軍壓境 所以先平靜咗 做咗呢場大龍鳳 諗嚟諗去緬甸軍方究竟有乜嘢著數 除咗引入美國勢力 仲有乜嘢得益 真係諗唔明

絕對係香港版顏色革命,等睇戲

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-2-13 01:30 AM 發表
緬甸軍方同中國嘅關係一向都唔好 15年嘅時候 中國爭啲同佢開火 因為大軍壓境 所以先平靜咗 做咗呢場大龍鳳 諗嚟諗去緬甸軍方究竟有乜嘢著數 除咗引入美國勢力 仲有乜嘢得益 真係諗唔明
有兩個可能都系一個原因。
個原因首先就係,緬甸軍方再唔出手,就失去曬權力。

而兩個可能之一,係緬甸軍方同美國係通過水,美軍係假懲罰,真援助,趕住去鎮臺。如果吾係,中共就干預。
第二個可能係,緬甸軍方更本就無考慮美國會介入,佢地全力防範緊中共介入。

如果係咁,緬甸軍方可能成為歷史上首次 中美聯手鏟低個政權。

因為中共可以調動到緬甸兩個邦軍閥勢力(占緬甸一半軍事實力,小一半領土)
中共可以完全進行代理人戰爭。只要佢影響到佤邦 禪邦軍閥出來撐昂山派系。話主持公道就得。
而美軍就會係海上施壓。再穩自己人入局
當然第三個選擇就係。緬甸軍方獲得權力之後即刻同中共講掂數。投靠中共。中共反正都控到緬甸部分實力。唔該就多收隻狗。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-2-13 01:42 AM 發表

有兩個可能都系一個原因。
個原因首先就係,緬甸軍方再唔出手,就失去曬權力。

而兩個可能之一,係緬甸軍方同美國係通過水,美軍係假懲罰,真援助,趕住去鎮臺。如果吾係,中共就干預。
第二個可能係,緬甸軍方更本就無考慮美國會介入,佢地全力防範緊中共介入。

如果係咁,緬甸軍方可能成為歷史上首次 中美聯手鏟低個政權。

因為中共可以調動到緬甸兩個邦軍閥勢力(占緬甸一半軍事實力,小一半領土)
中共可以完全 ...
如果兩個可能 我相信第二嘅可能係高啲 台灣呢趟混水 緬甸邊度插手得過 想死 但係喺自己嘅地方 如果有機會權力喪失 的確會失曬方寸

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-2-13 01:47 AM 發表

如果兩個可能 我相信第二嘅可能係高啲 台灣呢趟混水 緬甸邊度插手得過 想死 但係喺自己嘅地方 如果有機會權力喪失 的確會失曬方寸
緬甸軍方本身就係殘廢。鏟低金三角居然係靠中共支持個佤邦派兵先可以剿滅坤沙。政府軍咁多年都鏟唔低坤沙。軍方一直做昂山幕後黑手。但昂山咁耐得左民心。而軍方勢力唔算強。
都要睇中共面。但如果昂山成功用政治搞到長期選舉成功,而中共撐昂山架話呢。昂山就會得到緬甸兩大獨立武裝軍閥個支持。
軍方唔夠力鏟低佢啦。
所以今次軍方行動其實已經係博。博打低昂山然後用打死狗講價方式同中美談判。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-2-13 01:53 AM 發表

緬甸軍方本身就係殘廢。鏟低金三角居然係靠中共支持個佤邦派兵先可以剿滅坤沙。政府軍咁多年都鏟唔低坤沙。軍方一直做昂山幕後黑手。但昂山咁耐得左民心。而軍方勢力唔算強。
都要睇中共面。但如果昂山成功用政治搞到長期選舉成功,而中共撐昂山架話呢。昂山就會得到緬甸兩大獨立武裝軍閥個支持。
軍方唔夠力鏟低佢啦。
所以今次軍方行動其實已經係博。博打低昂山然後用打死狗講價方式同中美談判。
我相信師兄你講嘅嘢 起碼都七八成 軍方如果係咁 行咗一步險棋 但係唔行嘅話 就好似師兄所講 會畀人陰乾

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2021-2-12 03:45 PM 發表

放心了 美國不會動緬甸的 (軍事方面)
美國在中國東面已部署了薩德及日本的美軍軍營

如在緬甸也俾佢依樣葫蘆, 中國會好麻煩, 而一帶一路亦會好多問題_

美國銀紙燒嘅速度似乎快過印嘅速度喎!

https://www.storm.mg/article/3136104
究竟是誰在背後支持緬甸軍政府?
誰在幕後配合美國演這大戲?
點解昂山素姬被軟禁後,要被宣揚打左印度製新冠疫苗?
今年打通中國同緬甸的大柱山隧道即將落成,中國的油管及貨品可從大瑞鐵路直達緬甸皎漂港,變相中國在印度洋又有了出海口,中國的影響力可直接輻射至印度洋,觸動了誰的地盤?
中國將會把低端產業大規模轉移至緬甸,緬甸將會是下一個廣東,觸動了誰的利益?
若緬甸倒向中國,鄰近的印度東北各邦原屬中國領土,隨時鬧分裂,通向東南亞影響力更被打斷,印度豈會坐以待斃?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]