• 瀏覽: 16,516
  • 回覆: 163
拼海軍沒有三五十年,無法追趕老美,就算海軍追上,海外中國也缺乏盟友及基地提供補給,即使能依靠東風26、東風17等將美軍拒止在東亞之外,但對外貿易,例如對歐洲,對非洲,對中南美洲等世界各大洲基本全完蛋因航道被老美把持,但美國確能依靠強大的海軍保持跟各國交易互通有無,跟當年一戰德國被英國海上封鎖一樣,德國因對外貿易被切斷,但英國確可保持對外貿易梁道,使得德軍打得很被動,我的破解法是發展低成本可重覆使用的跨洲反艦打擊武器,擊沉美國的海軍及對外貿易船隻,對等切斷美國的外貿,進而迫使美國同中國和談解除對中國封鎖,舉個例子萬一印度想在印度洋封鎖中國,最好的解法不是派艦隊南下跟印度洋同印度海軍拼殺(在印度家門口作戰對印軍補給有利),而是用東風26反艦導彈封鎖印度洋,對等切斷印度對外貿易航道,進而逼破印度解開對中國的海上封鎖

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 12:41 PM 發表
拼海軍沒有三五十年,無法追趕老美,就算海軍追上,海外中國也缺乏盟友及基地提供補給,即使能依靠東風26、東風17等將美軍拒止在東亞之外,但對外貿易,例如對歐洲,對非洲,對中南美洲等世界各大洲基本全完蛋因航道被老美把持,但美國確能依靠強大的海軍保持跟各國交易互通有無,跟當年一戰德國被英國海上封鎖一樣,德國因對外貿易被切斷,但英國確可保持對外貿易梁道,使得德軍打得很被動,我的破解法是發展低成本可重覆使用 ...
到封港咁嚴重,仲講反制?
直接就打啦!
緣海戰爭,中國唔會輸畀美國。

有人諗到我諗既野

我上次問未一樣,好彩今次無人走出黎話中國老伯姓羅刀追斬美國士兵

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-11-28 01:54 PM 發表

到封港咁嚴重,仲講反制?
直接就打啦!
緣海戰爭,中國唔會輸畀美國。
美國也之到,在中國家門口很難跟中國打,有大概率會採取圍而不打的海上封鎖戰略,在中國本土4000里東風反艦射程外,切斷中國航道及貿易,這才是最難受的戰法,想要破局,須開發對等封鎖的跨洲反艦武器,反正突破性不了美國的封鎖,不如對等攻擊美國的商船,並要求其它國家不要同美國貿易免得誤擊

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 12:41 PM 發表
拼海軍沒有三五十年,無法追趕老美,就算海軍追上,海外中國也缺乏盟友及基地提供補給,即使能依靠東風26、東風17等將美軍拒止在東亞之外,但對外貿易,例如對歐洲,對非洲,對中南美洲等世界各大洲基本全完蛋因航道被老美把持,但美國確能依靠強大的海軍保持跟各國交易互通有無,跟當年一戰德國被英國海上封鎖一樣,德國因對外貿易被切斷,但英國確可保持對外貿易梁道,使得德軍打得很被動,我的破解法是發展低成本可重覆使用 ...
所以咪有“一帶一路”囉,平時又唔睇新聞!
封咗海路,可以行陸路.空運,中國有鐵路去中亞.東南亞.中東.歐洲.俄國。
反而,好似呆灣.日笨嘅孤島,就真係驚比敵國封鎖海路。

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 03:03 PM 發表

美國也之到,在中國家門口很難跟中國打,有大概率會採取圍而不打的海上封鎖戰略,在中國本土4000里東風反艦射程外,切斷中國航道及貿易,這才是最難受的戰法,想要破局,須開發對等封鎖的跨洲反艦武器,反正突破性不了美國的封鎖,不如對等攻擊美國的商船,並要求其它國家不要同美國貿易免得誤擊
切斷所有中國貿易同航道仲唔算封港?
你講緊乜呀?
中國導彈只可以打你所講嘅範圍咩?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-11-28 04:44 PM 發表

切斷所有中國貿易同航道仲唔算封港?
你講緊乜呀?
中國導彈只可以打你所講嘅範圍咩?
所以我才提出對等封鎖的打法,反正中國的外貿出不去,美國的外貿也別想出去,中美同時失去海上貿易看誰更痛苦,一個製造業大國,一個製造業空心化,就算走陸地貿易一個在歐亞大陸上一個在北美大陸上,且封鎖美國外貿美國印美元也花不出去因為貨難以進出,看誰較虧,撐不下去的一方自會想談和,解除雙方的對等封鎖

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2020-11-28 03:56 PM 發表

所以咪有“一帶一路”囉,平時又唔睇新聞!
封咗海路,可以行陸路.空運,中國有鐵路去中亞.東南亞.中東.歐洲.俄國。
反而,好似呆灣.日笨嘅孤島,就真係驚比敵國封鎖海路。
除了走陸路一帶一路還要同時對等封鎖美國的海上貿易,才能在談判桌上迫和美國,只要把封鎖老美封鎖在北美大陸使其海運出不去進不來,美國就很難派兵來亞太同中國打,10萬亞太美軍就會失去補給不戰自潰

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 03:03 PM 發表

你咪傻啦 如果大家都封鎖 歐美慘過中國 歐美唔可以再開亞洲嗰度買任何嘢 美國亦都唔可以輸出佢哋嘅貨品 大家行內循環 美國印幾多銀紙都冇用 美國印銀紙 就係可以喺全世界地方買嘢 而家你同我講 中國封咗南海 亞洲 唔可以運貨去美國 睇下邊個自給自足能力高啲囉

引用:
#發展低成本可重覆使用的跨洲反艦打擊武器??
被封鎖後開始研發跨洲反艦打擊武器, 沒有糧食, 燃油, 貿易下國民點樣樣生存??
#用東風26反艦導彈封鎖印度洋??
1)東風26估計成本接近2億人仔, 而命中率未經實測, 會唔會好冒險, 用嚟打貿易商船?值唔值得?
2)一旦, 假設, 可能, 如果, MAYBE, 或者真係俾DF26打中商船, 咁無形中會開戰(好似伊朗咁被美封鎖, 佢夠唔夠膽打人地商船?)

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 05:18 PM 發表

所以我才提出對等封鎖的打法,反正中國的外貿出不去,美國的外貿也別想出去,中美同時失去海上貿易看誰更痛苦,一個製造業大國,一個製造業空心化,就算走陸地貿易一個在歐亞大陸上一個在北美大陸上,且封鎖美國外貿美國印美元也花不出去因為貨難以進出,看誰較虧,撐不下去的一方自會想談和,解除雙方的對等封鎖
無聊

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-11-28 05:35 PM 發表

被封鎖後開始研發跨洲反艦打擊武器, 沒有糧食, 燃油, 貿易下國民點樣樣生存??
1)東風26估計成本接近2億人仔, 而命中率未經實測, 會唔會好冒險, 用嚟打貿易商船?值唔值得?
2)一旦, 假設, 可能, 如果, MAYBE, 或者真係俾DF26打中商船, 咁無形中會開戰(好似伊朗咁被美封鎖, 佢夠 ...
中國不開第一槍,如果印度敢在印度洋封鎖中國,中國當然可用反艦彈道導彈反封鎖印度,且亦可用較便宜的東風17或東風21d都行,亦可借道巴鐵,從巴鐵境內發射,總比從中國本土開艦隊南下印度洋作戰效益高

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-11-28 05:35 PM 發表

2)一旦, 假設, 可能, 如果, MAYBE, 或者真係俾DF26打中商船, 咁無形中會開戰(好似伊朗咁被美封鎖, 佢夠 ...
反駁你嘅誤解
1. 先不討論DF26成本係咪2億,就算係2億,以中國目前GDP,要發射10000支都冇財政壓力。
2. 全面戰爭,會怕打商船,腦洞大開? 第1.2次世界大戰,商船就係目標,來到第三次,相信海上商船會絕跡,因為保險唔會包,想搵到一隻都難。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]