• 瀏覽: 1,803
  • 回覆: 16
近日據"美國防務新聞網"報道,印度政府已決定花費80億美元購買83架國產LCA單發戰鬥機,而這也是印度歷史上一筆較大的國產軍火訂單,印度國防部高層人員透露印度此舉主要是為了刺激國產軍工企業,為未來武器國產化打下堅實的基礎。不過印度政府此舉真的能達成這些設想嗎?單價近一億的國產戰機真的物超所值嗎?

原文網址:https://kknews.cc/military/mel4zjz.html

本來唔想講, 但咖哩都唔知係為作錢定呃錢, 據油管所講
一部F35戰機的造價要8千多萬美金, 但咖哩的光輝戰機就要9千萬美元

一部三代,
基本規格
  • 飛行員:1
  • 長度:13.20 m(43 ft 4 in)
  • 翼展8.20 m(26 ft 11 in)
  • 高度:4.40 m(14 ft 9 in)
  • 翼面積:38.4 m²(413 ft²)

性能
  • 最高速度:1.6馬赫 (1,350 km/h),理論上能達到1.8馬赫[43]
  • 戰鬥半徑:300 km[44](162 nmi, 186 mi)
  • 轉場距離:1,700 km[45](1,056 mi)
  • 航程3,000 km[46](1,620 nmi, 1,864 mi)
  • 實用升限:15,240 m[38](50,000 ft)
  • 翼負荷247 kg/m²(50.7 lb/ft²)

弱到咁, 都唔知係邊個食晒D水囉

咁貴的戰機,

戰鬥半徑:300 km

真係少見, 

呃錢呃到呢

比對起, 巴基斯坦引入的殲10C規格

最大速度        2.0馬赫(高空)[5][6],1.14馬赫(低空)[7]
巡航速度        0.95馬赫
爬升率        235 m/s 來源 http://mil.news.sina.com.cn/2011-07-18/0951657380.html
實用升限        12570米
最大升限        17000米
最大航程        2950公里(帶三個外掛副油箱,無武裝)
作戰半徑        1240公里[4]
翼負荷        270千克/平方米
推重比        1.024(正常起飛重量)
最大過載        +9/-3g[7]
滑跑距離        最小起飛滑跑距離: 350米 最小着陸滑跑距離: 400-650米

真係夠打佢咖哩隻一億美金的光輝tejas啦

而家感覺咖哩的所謂戰爭, 根本唔係為打仗, 只係為愚弄自己的國民,

做D武器咁弱, 又咁貴, 真係要黎呃錢多過想打勝仗

一億算平啦,你要知道,差不多,大多數零件都要進口,每件零件進口都要過河濕腳幾次,真係要一億㗎

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-1 11:52 PM 發表
近日據"美國防務新聞網"報道,印度政府已決定花費80億美元購買83架國產LCA單發戰鬥機,而這也是印度歷史上一筆較大的國產軍火訂單,印度國防部高層人員透露印度此舉主要是為了刺激國產軍工企業,為未來武器國產化打下堅實的基礎。不過印度政府此舉真的能達成這些設想嗎?單價近一億的國產戰機真的物超所值嗎?

原文網址:https://kknews.cc/military/mel4zjz.html

...
可能有一半係回佣

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-2-2 03:57 PM 發表

可能有一半係回佣
呢個係公開既秘密, 你懂的

而家美國Teens系列, 歐洲雙風, 甚至瑞典鷹獅
要買最新頂配版, 全部都過一億鎂

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-2-2 04:48 PM 發表
而家美國Teens系列, 歐洲雙風, 甚至瑞典鷹獅
要買最新頂配版, 全部都過一億鎂
lca連JF17都不如。

大水魚,自願俾人劏。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-2-2 05:31 PM 發表

lca連JF17都不如。
作戰半徑得300km,

對住殲20,唔洗開隱身裝置,4百里外一支霹靂21都送佢上西天啦,死咗都唔知咩事,

呢隻機攞黎做擺設好過啦!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-2 06:17 PM 發表

作戰半徑得300km,

對住殲20,唔洗開隱身裝置,4百里外一支霹靂21都送佢上西天啦,死咗都唔知咩事,

呢隻機攞黎做擺設好過啦!
殺雞焉用牛刀

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-2-2 06:38 PM 發表

殺雞焉用牛刀
咁又係,揾隻殲11d都殺瓜佢!

殲20速度高,又隱身,打敗咖哩呢隻嘢都冇感覺

一架垃圾賣幾億人仔,中間到底涉水幾深

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-2 06:49 PM 發表

咁又係,揾隻殲11d都殺瓜佢!

殲20速度高,又隱身,打敗咖哩呢隻嘢都冇感覺
勝之不武

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]