• 瀏覽: 4,205
  • 回覆: 28
+2
老八慘死

老九腿軟

有冇解釋?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-12-12 03:40 PM 發表
有冇解釋?
spacex的星艦測試,前幾天第8號原型機墜毀,這是第9號原型機吧?

引用:
原帖由 TibetChina 於 2020-12-12 09:30 PM 發表

spacex的星艦測試,前幾天第8號原型機墜毀,這是第9號原型機吧?
咁快又做多只?

造工好求其。

只要有一隻成功
大家都忘記那些慘死腿軟的
大家都只記得spaceX好利害
真人真事,我同事是這麼吹的

最後爆炸一下  好震撼哈哈哈

引用:
原帖由 yeungph 於 2020-12-12 10:18 PM 發表
造工好求其。
唔係可以點嗻。馬斯克係個玩夢想同概念。然後係股票度穩錢個人。你要玩真野。佢得咩?

之前佢打下衛星。掟部車上太空。好吸引咯。不過掟部唔夠一噸個車上去。佢隻火箭已經係十幾個噴頭。好型咯。

但專業工程師就知道個問題。要用咁多個引擎先可以推個少少野上去。證明佢個火箭引擎功率好細。要上好多個引擎。
而全球頂尖係要大功率引擎。最好得一個噴頭。
原因就係數學概率。每一個引擎都有可能因為某個原件而損壞。而高壓高溫環境。一個零件足以致命。
咁單個引擎就係一個計概率。只要做工頂尖精密。咁概率好細。
你上十幾二十個。個概率大左幾多?

舉例: 你玩骰盅,一次過搖十二粒。你保證無一粒係一? 搖過知道,好難。超級難!
然後玩另外一盤,放一粒,要你搖出唔係一。 好L易!

咁就係佢點解成日爆個原因。就係佢無水平做到大功率引擎。太高端啦。
但佢識得做show。
佢知道咩野可以吸引投資者同股民。
就係一定要型同科幻。
但實用同安全。佢無能力。

引用:
原帖由 yeungph 於 2020-12-12 10:18 PM 發表
造工好求其。
一定係中國制造

要成功當然要經歷失敗。

呢次爆炸點都用咗唔少credit,下一次再出事隻股票就牙煙d

哦! 爆咗囉!

引用:
原帖由 花花AMAY 於 2020-12-13 02:02 PM 發表
科技的進步是付出很多代價的,不是靠吹牛就可以的
錯了,只要吹了後,有人信了就行

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-13 12:07 AM 發表

唔係可以點嗻。馬斯克係個玩夢想同概念。然後係股票度穩錢個人。你要玩真野。佢得咩?

之前佢打下衛星。掟部車上太空。好吸引咯。不過掟部唔夠一噸個車上去。佢隻火箭已經係十幾個噴頭。好型咯。

但專業工程師就知道個問題。要用咁多個引擎先可以推個少少野上去。證明佢個火箭引擎功率好細。要上好多個引擎。
而全球頂尖係要大功率引擎。最好得一個噴頭。
原因就係數學概率。每一個引擎都有可能因為 ...
CHING 唔好咁認真

呢啲玩物,我地吹下就算

依家呢啲都係試玩,用咁多錢去玩

不如燒錢創部新引擎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]