• 瀏覽: 3,026
  • 回覆: 20
+2
“中國和俄羅斯加起來,可能也只有不到10個盟國。”

當地時間10月20日,美國國防部長埃斯珀在大西洋理事會舉行的活動上發表演講,說出了這樣的話。

根據美媒報道,埃斯珀當天的主題其實是給美軍“造勢”,強調其當前要務是加強美國與盟國合作。但他顯然不滿足只說自身,而是強拉上中俄,宣稱“美國全球同盟的實力是中國或俄羅斯等競爭對手無法匹敵的”。不料,這番表態很快“翻車”,不少網友在社交媒體上表達了反對意見,有人糾正這位美防長:怕是美國才沒有什么盟友了吧……

埃斯珀(資料圖)

中國是不結盟國家,沒盟國正常吧?

而家係單極世界。但係單極世界唔係呢個世界嘅常態,祗不過有啲人習慣咗呢幾十年的狀態就以為呢個世界一直以來以至永遠都係單極世界。

唔到十個盟友又點?
文鬥,喺聯合國贏成條街。
武鬥,你哋敢發動戰爭嗎?
老美而家真係淪落到要夜行吹哨嘅地步嗎?

如果回教國家豬肉銷量低,係咪回教徒窮到食唔起豬肉呢?

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2020-10-21 07:28 PM 發表
“中國和俄羅斯加起來,可能也只有不到10個盟國。”

當地時間10月20日,美國國防部長埃斯珀在大西洋理事會舉行的活動上發表演講,說出了這樣的話。

根據美媒報道,埃斯珀當天的主題其實是給美軍“造勢”,強調其當前要務是加強美國與盟國合作。但他顯然不滿足只說自身,而是強拉上中俄,宣稱“美國全球同盟的實力是中國或俄羅斯等競爭對手無法匹敵的”。不料,這番表態很快“翻車”,不少網友在社交媒體 ...
乜菊花井底唔知中國係不結民國家腦殘都知中國一個盟友都無

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-21 07:51 PM 發表
唔知今日有冇發現逃兵
美國日日都有逃兵,唔需要去發現。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2020-10-22 01:29 PM 發表

美國日日都有逃兵,唔需要去發現。
台灣無逃兵,因為在家訓練。

引用:
原帖由 vghy1234 於 2020-10-22 01:33 PM 發表

台灣無逃兵,因為在家訓練。
呢樣我真係反駁唔到
台灣省只有網軍了

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-10-21 08:50 PM 發表
聯合國投票老尾盟國死撚哂去邊
搞到百幾對2票咁撚肉酸
又係話,竟然得番以色列肯幫拖,班手足失晒蹤既。

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-22 01:25 PM 發表

乜菊花井底唔知中國係不結民國家腦殘都知中國一個盟友都無
看事物實質比形式重要,雖然沒文件,巴基瀾坦是中國實質上的盟友,柬埔寨也可算上半個

美國有盟國, 打仗時都係食花生

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]