• 瀏覽: 1,989
  • 回覆: 27
+4
原來台灣仲差過北韓,仲話決戰境外,其實係咪話境外戰即決戰 ? 決戰即終戰 ?

https://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

咁誇獎印度好快盧比用晒。

每個軍事排名榜都有自己一套評審準則,看排名時都要看看其評審準則。

如果計埋啲神秘武器,個排名肯定唔同晒

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-17 03:25 PM 發表
每個軍事排名榜都有自己一套評審準則,看排名時都要看看其評審準則。
點標準都唔會就住中國去評審

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-10-17 03:27 PM 發表
如果計埋啲神秘武器,個排名肯定唔同晒
咪係
台灣又有
鴨舌
愛玉,
青蛙下蛋
鳳梨酥
太陽餅
檳榔
。。
。。
黑心食品及假新聞老屈抹黑這些秘密武器都未出

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-17 03:32 PM 發表

點標準都唔會就住中國去評審
但有樣佢係真的中美俄是當世三個最強的國家是無花假的

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-17 03:35 PM 發表

但有樣佢係真的中美俄是當世三個最強的國家是無花假的
如果呢三個國家結成同盟, 世界各國加起黎夠唔夠打呢 ?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-17 15:40 發表

這三個國家加起
來的飛機、大砲、導彈、戰艦,完全唔係其他國家可以相比,再加上科技、生產力……中、美、俄亦係唯一擁有三位一體的國家(因轟炸機的相對落後,中國已經係最弱)

係多數較資深軍迷眼中 globalfirepower 一直係非專業的軍事排名網站...

正係比較下2018年型2020年數據 中國有3200架軍用飛機, 而2年間毫無升長, 就知道佢哋d數據跟本不知所謂.

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-10-17 04:32 PM 發表
係多數較資深軍迷眼中 globalfirepower 一直係非專業的軍事排名網站...

正係比較下2018年型2020年數據 中國有3200架軍用飛機, 而2年間毫無升長, 就知道佢哋d數據跟本不知所謂. ...
我唔係首先反對你既推測, 不過中國汱換過時軍機的確係加速進行,例如J-8被J-11替代, J-11生產速度又未必同J-8一換一喎,如果J-11同J-8一換一,甚至J-16,戰力都已經係幾何級上升好多倍

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-17 03:40 PM 發表

就算係,但美國咁福街,又怎肯同人分享,佢自己獨大就有份!

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-17 04:44 PM 發表

我唔係首先反對你既推測, 不過中國汱換過時軍機的確係加速進行,例如J-8被J-11替代, J-11生產速度又未必同J-8一換一喎,如果J-11同J-8一換一,甚至J-16,戰力都已經係幾何級上升好多倍 ...
只是指出這個網站數據上不專業,而且沒有定期更新及查核.
怎可能中國只有3200架軍用飛機,直昇機方面就唔去計了,基本係維持在2018年數據.

另外閣下怎知道J-8被更替後=退役?

現時作戰飛機(第4~5代殲擊機)數量至少超過 1500+ (J-10A/B/C J-11A/B/D J-16 J-20)+從俄羅斯購入的"150+".在二線的(J-7 J-8 )數量然而係保留約600~700架,而攻擊及戰鬥轟炸機(Q-5 殲轟-7)也有500架以上.
所以在戰鬥機方面已經達到2500~2600架 ,再加上轟炸機及各類型軍用飛機,在總數方面早就超過5000+架

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-10-17 05:22 PM 發表

只是指出這個網站數據上不專業,而且沒有定期更新及查核.
怎可能中國只有3200架軍用飛機,直昇機方面就唔去計了,基本係維持在2018年數據.

另外閣下怎知道J-8被更替後=退役?

現時作戰飛機(第4~5代殲擊機)數量至少超過 1500+ (J-10A/B/C J-11A/B/D J-16 J-20)+從俄羅斯購入的"150+".在二線的(J-7 J-8 )數 ...
殲8屬空優戰機, 現在戰機一般大國都是設計多功能型,而且殲8本來就是二代半,我覺得大陸不會再大量生產,只會替補先進戰機生產力不足缺口

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111012/00184_013.html

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-17 18:03 發表

殲8屬空優戰機, 現在戰機一般大國都是設計多功能型,而且殲8本來就是二代半,我覺得大陸不會再大量生產,只會替補先進戰機生產力不足缺口

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111012/00184_013.html ...
我覺得呢,大國先會保留空優戰機,多功能=周身刀無把利

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]