• 瀏覽: 2,595
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
日本唯一能夠令中國害怕,就係日本有山本64大佐條傻崩周

日本應該禁止各種出口到大陸,同埋禁止大陸旅客進入大陸,問題係佢敢咩

佢喺其他國家做生意咪要喺其他國家打稅囉。
啲錢都入唔到政府袋,都攞唔到嚟做軍備啦。

64大佐清醒啲啦~中國淨係內需都幾十億上落,日本翻生都要靠奧運商機,所以千萬個不願意延期,再者你成日話天朝工資低,但天朝物價低可以一佰人民幣過一日都仲有找,就算係金拱門個飽同價錢都大過香港一倍

做咩個版咁多台式飛機文出現。。。。。。

引用:
原帖由 dorachicken 於 2020-10-5 03:23 PM 發表
黑暴文宣,其實大多出自台仔手筆

近來台仔轉攻各大討論區啫

引用:
原帖由 dorachicken 於 5-10-2020 03:23 PM 發表
台仔日日比老解嚇到瀬屎,唯有打飛機壯膽!

台灣新浪話係

從日本經濟看美國:「失去的三十年」里的「刺激」

三十年喎,怎解樓主講少了10年嘅?

https://m.news.sina.com.tw/article/20200608/35396674.html

其實,日本做了美國附庸國後,俾美國剝削得幾慘,怎解仲有呆蛙仍幻想日本強大架。

日本而家外強內乾,所以日本商家都唔想失去中國這未來世界最大巿場,上幾個月日本政府話貼錢要在中國的商家回來,他們睬日本都風濕,

打經濟戰?日本班商家推冧你日本政府都似

上年11月到東京池袋,發現那裡蕭條的氣氛出晒黎,從前sunshine  city一帶的繁華,而家黑抆抆了。。

仲想打經濟戰?日本想自殺吧!

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-10-5 12:31 PM 發表
在中文互聯網上,一直流傳着"日本經濟失去二十年"的說法,稱上世紀90年代的發生地產泡沫給日本帶來了經濟停滯、蕭條的20年,
談日本"失去二十年"的時候,不少人都喜歡拿日本GDP被中國(2010年)超過

其實真正的日本強大到令人畏懼, 甚至在上世紀美日經濟戰之中是大贏家

1.  日本2019年的外部資產總額為1098萬億日元(約合80萬億元人民幣),相當於日本GDP總量的2倍。也就是說 ...
1.GDP對外部資產,得出2個日本,牛頭不對馬嘴,國內總資產和外部才相對。
中國的國內總資產為1300萬億,GDP100萬億,這兩個數字相差13倍。
日本呢,總資產100萬億,GDP33萬億。
就算給日本三倍,也是追不上。

2.每個國家也在一些項目有其話事權,我只知道日本的話事權越來越少,中國的話事權越來越多。

3.拿得多諾貝爾獎又如何呢?
和國家經濟沒有太大關係,更和經濟戰沒太大關係。
一年只有幾個獎,但科學發明有多少呢?難道其他科學發明也是廢物?
我認為核心專利數量更有價值。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-5 04:26 PM 發表
台灣新浪話係

從日本經濟看美國:「失去的三十年」里的「刺激」

三十年喎,怎解樓主講少了10年嘅?

https://m.news.sina.com.tw/article/20200608/35396674.html ...
因為佢抄10年前既文章

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-10-5 12:31 PM 發表
在中文互聯網上,一直流傳着"日本經濟失去二十年"的說法,稱上世紀90年代的發生地產泡沫給日本帶來了經濟停滯、蕭條的20年,
談日本"失去二十年"的時候,不少人都喜歡拿日本GDP被中國(2010年)超過

其實真正的日本強大到令人畏懼, 甚至在上世紀美日經濟戰之中是大贏家

1.  日本2019年的外部資產總額為1098萬億日元(約合80萬億元人民幣),相當於日本GDP總量的2倍。也就是說 ...
2018製造業,現在差距更大了

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-5 12:49 PM 發表
日本唯一能夠令中國害怕,就係日本有山本64大佐條傻崩周
Hahaha ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]