• 瀏覽: 4,381
  • 回覆: 40
+9
下次再談                                                                         中、印兩軍總參謀長通電話會談。
中、印第7次將級會談14小時,未取得突破,雙方堅持各自立場,拒絕作出讓步。但雙方都同意再次開會,最早在下周舉行。
值得注意的是:這次會談,中印國防部、外交部高官,均首次參加。                                            細節:印度主要要求可以在實控線之間空白區任何巡邏點巡邏,中國部隊首先縮減一線部隊人手不可以阻止印方巡邏,其後印度考慮撤兵。中方拒絕,要求印度立即滾蛋

會談前三哥部隊在北岸六個山腰山頭集結,迫近中方山頭陣地,一如既往宣稱自己佔領六個山頭,依然被擋住在手指三/四地區,如我上個新聞所講,pla部分部隊已經推進到手指三地區,南岸雙方暫冇衝突,三哥在黑頂下圓桌,中方依然佔據黑頂,雙方在實控線各自進入實控線,三哥佔山腰比較多,中方佔制高點山頂比例較多,營地主要f4-f8,而三哥則手指1和3

在11月前係不會結果的,因為印度人投入的成本好大..
(近30萬大軍加上物資,而且包括部分人的政治賭注)

印度9月份已經出現
1人凍死
過百人凍傷
真係唔知以後的日子如果過

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-9-23 05:39 PM 發表
假設印度部份人政治賭注贏了
他們可以得到什麼

美金,宗教大一統,…… ?

中印在上合組織都收到堅料
美國大量釋放阿富汗恐怖分子
美國恐怖分子在喀什米爾裡應外合
美國恐怖分子由阿富汗打去印巴
中印與上合組織準備好炸平美國恐怖分子

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-9-23 05:43 PM 發表
印度9月份已經出現
1人凍死
過百人凍傷
幫人可以唔要求回報
但唔好將善心
變成係自己嘅責任

引用:
原帖由 Iri 於 2020-9-23 05:44 PM 發表
中印在上合組織都收到堅料
美國大量釋放阿富汗恐怖分子
美國恐怖分子在喀什米爾裡應外合
美國恐怖分子由阿富汗打去印巴
中印與上合組織準備好炸平美國恐怖分子 ...
阿富汗恐怖分子?

塔利班?

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-9-23 05:43 PM 發表

假設印度部份人政治賭注贏了
他們可以得到什麼

美金,宗教大一統,…… ?
民主社會政治紅利就是財富,而在宗教上,莫迪政府本身就在印度教(已經算係國教)具備好大影響力
哋係想在中國身上搵得好彩頭,好去交代國民,現時印度的經濟前景真係好差.個人推測印度明年經濟,都難回復到2018年前水平,甚至會持續降落.

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-9-23 05:57 PM 發表

民主社會政治紅利就是財富,而在宗教上,莫迪政府本身就在印度教(已經算係國教)具備好大影響力
哋係想在中國身上搵得好彩頭,好去交代國民,現時印度的經濟前景真係好差.個人推測印度明年經濟,都難回復到2018年前水平,甚至會持續降落. ...
美國 FANNG
間間公司公佈
幾百億,幾百億 美元
咁排隊投資印度

我對印度經濟前竟
十分有信心

可惜我無錢投資印度

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-9-23 06:00 PM 發表

美國 FANNG
間間公司公佈
幾百億,幾百億 美元
咁排隊投資印度

我對印度經濟前竟
十分有信心

可惜我無錢投資印度
純粹個人分析,主要係因為疫情同印度的基建能力,再加上佢哋民族特性.即使有大量熱錢入流,都可能出現行政失當導致外企水土不服,最終技術及資金無法有效消化.另外就是市場生態上,如果歐美+英國的傳統消費市場,也不可能在近年內回復正常水平.所以,還係需要新興市場去吸納(特別是中國的內需市場)

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-9-23 05:39 PM 發表
要轉移視線多多都要比

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-9-23 06:30 PM 發表

要轉移視線多多都要比
習慣了取巧 (轉移視線)
唔識做實事 (控制疫情)

所謂民主嘅通病

如果20萬人真系例城過冬,會唔會冬死既人多過上次既中印戰爭?
引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-9-23 05:43 PM 發表
印度9月份已經出現
1人凍死
過百人凍傷

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-9-23 06:34 PM 發表

習慣了取巧 (轉移視線)
唔識做實事 (控制疫情)

所謂民主嘅通病
正確

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]