• 瀏覽: 592
  • 回覆: 1
[隱藏]
現代航母如果被重型反艦彈命中加班,基本唔存在乜幾小時內修好嘅可能。
我哋應該脫離二戰思維了,二戰中嗰種飛行甲板中航彈然後被著損管人員幾小時修復嘅例子已經未必適合現代。
二戰時候艦載機才多重?着艦速度才多快?J-15喺埃塞克斯(大改之前)上着陸能直接砸進機庫里去。嗰時候邊驚系裝甲航母嘅飛行甲板,其鋼材喺今日嚟睇也系渣渣水平,機械性能和耐高溫能力完全冇法和現代航母相比;更唔好講現代航母喺飛行甲板之下還有復雜嘅攔阻索阻尼機構和彈射器了。二戰嗰時候嘅甲板如果受損,搞點普通鋼板甚至木材都能湊合着繼續起降飛機;而依家呢已經系不可能嘅了,現代航母嘅飛行甲板如果破洞抑或嚴重變形,咁根本唔系航母上嘅損管團隊能修好嘅,必須回船廠進行專門維修。
所以現代航母飛行甲板一旦嚴重損毀,咁佢退出戰斗系必然結局。
之不過話講返嚟,與二戰唔同嘅系:二戰時期航母受俯沖轟炸機嘅威脅很大,飛行甲板很容易受到打擊。但現代艦載抑或機載反艦導彈一般都系攻擊艦艇嘅側舷,飛行甲板受到直接打擊嘅概率反而比較小;梗系,遇到反艦彈道導彈除外。



熱賣及精選
現代航母是可帶80戦機的~而且有會飛的重武器機甲突種部隊:高達人還在發白日夢


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]