• 瀏覽: 4,725
  • 回覆: 72
面對現在美中局面
有冇可能加快速度?

美國敢開拖咩?咁趕為乜喎!

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-5-18 07:36 PM 發表
美國敢開拖咩?咁趕為乜喎!
美國連伊朗都不敢打
打中國?
儍侵
儍多10倍
也沒此膽量

美國最怕2件事
排第1  本土吃核彈
排等2, 航母被擊沉

這兩件事
中國也有能力做到

請教樓主,中國要下餃子下到甚麼速度才算合適?

引用:
原帖由 easy123 於 2019-5-18 07:19 PM 發表
面對現在美中局面
有冇可能加快速度?
冇必要被美軍牽着鼻子走,自己走自己的路,想走多快就多快,當年蘇聯就是因為同美國軍傋競賽失敗而國家分裂.

引用:
原帖由 神殿老子 於 2019-5-18 08:44 PM 發表

冇必要被美軍牽着鼻子走,自己走自己的路,想走多快就多快,當年蘇聯就是因為同美國軍傋競賽失敗而國家分裂.
中美新冷戰
第一步是打壓中國科技企業
停止晶片等中國缺少的核心產品供華
第二步是金融打壓
禁止中國銀行和企業
使用美元,美國金融系統

後者,比前者影響更大
中國要做好盤算

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-18 08:58 PM 發表

中美新冷戰
第二步是金融打壓
禁止中國銀行和企業
使用美元,美國金融系統

後者,比前者影響更大
中國要做好盤算 ...
那和造軍艦快,慢有什麼關係呢?

即是要放美債。全部不留。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2019-5-18 09:04 PM 發表

那和造軍艦快,慢有什麼關係呢?
沒有關系
戰場不是在軍事
而在金融

引用:
原帖由 hinmosinII 於 2019-5-18 09:05 PM 發表

下乜撚嘢餃子呀,
你想講乜?
中國造軍艦速度快,造好的軍艦下水(叫下餃子)

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-18 08:58 PM 發表

中美新冷戰
第二步是金融打壓
禁止中國銀行和企業
使用美元,美國金融系統

後者,比前者影響更大
中國要做好盤算 ...
將中國排除係美元體系之外, 有好大機會由全世界改用歐元人民幣達成
美國敢唔敢搏一搏? 侵侵有無咁勇? 搵自己條命仔較飛wor
仲有就算美國要推呢樣野, 侵侵殺左 TPP 後, 計埋侵侵任期, 等於遲左十幾年
美國係未有可靠既生產基地前, 無可能唔要中國既產能, 好多野全世界中國以外地方一齊生產, 都遠遠不及中國咁高產能可以滿足美國公司既銷售額, 當美國企業面對難關時(生意由盛轉衰負債率就會高), 中國同時拋售美國國債, 一下抽乾美元流動性, 破壞力就不亞於另一場金融海嘯, 而呢個只係第一浪, 跟住美國公司pk 時仲有一浪更勁既, 而中國亦大條道理咁做, 你都唔比我用美元, 我咪拋美債。
美債既殺傷力, 就係美元流動性度, 世界上係無咁多美元比大陸用美債換
只要同時間美國公司普偏個底唔好, 就會引發信用危機, 流動性極度緊縮
跟住流動性極度緊縮既結果, 就係下一場金融海嘯, 同埋唔好諗住聯儲局實搞得掂, 佢無從估計大陸拋左幾多美債, 你做得唔夠就流動性緊縮, 做得過火一樣出事
你可以當佢係雷管, 就咁點著佢放個煙花就無了,但如果放係大量TNT旁邊, 一點就爆到七彩. (TNT 唔用雷管係好難爆)
大陸絕口不提拋美債, 官方亦完全無話美債係武器, 大派定心丸, 就係因為宜家呢招係無用, 但你試下比大陸捕到機會...
之前金融海嘯, 係全世界央行合作先搞得掂, 如果大陸唔合作, 歐洲騎牆的話 ...

TPP 其中之一目標, 就係以零關稅同低清關成本去吸引各國提升產能滿足美國需要, 然後過二三十年就可以一腳踢開中國
所以好多人話侵侵係建國同志絕對係有根有據

引用:
原帖由 easy123 於 2019-5-18 07:19 PM 發表
面對現在美中局面
有冇可能加快速度?
仲想要幾快.

只要有一架f22, f35被射落黎,神話就破滅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]